Institutul naţional de statistică (SCB) a semnalat sosirea a 82.597 de străini, ‘cel mai mare număr văzut vreodată’. Cu 9% în plus în raport cu 2011.

Sirienii au fost cei mai numeroşi imigranţi, cu 4.730 resortisanţi, de trei ori mai mulţi în raport cu 2011. Au urmat afganii (4.673) şi somalezii (4.541).

În 2011, cei mai numeroşi imigranţi din Suedia au fost cei irakieni, urmaţi de polonezi şi afgani.

Potrivit SCB, 60 % dintre imigranţii sirieni erau bărbaţi. În ansamblul lor, imigranţii sirieni erau "tineri, cu o vârstă medie de 27 de ani pentru femei şi 29 de ani pentru bărbaţi".

Imigraţia a fost un subiect din ce în ce mai dezbătut de clasa politică suedeză în ultimii ani.

În ultimele două luni, liderul socialist de opoziţie Stefan Löfven şi ministrul conservator pentru migraţie Tobias Billström au estimat că Suedia primeşte prea mulţi imigranţi motivaţi de raţiuni economice. Ambii au spus, totuşi, că doresc să menţină tradiţia generoasă a Suediei privind primirea refugiaţilor politici.

De la intrarea sa în parlament în 2010, partidul de extremă dreaptă Democraţii din Suedia nu a încetat să urce în sondajele de opinie. El era la 8,5% din intenţiile de vot potrivit unui studiu publicat duminică de TNS-Sifo, adaugă sursa citată.
Sursa: Agerpres