Producătorii vând mai ieftin grâul, laptele sau strugurii, dar românii cumpără la fel de scump pâine, produse lactate sau vin. Reducerea TVA la alimente, cerută insistent de ministrul Agriculturii, pare aşadar inutilă din punctul de vedere al scăderii preţurilor.

Indiferent care este producţia obţinută de agricultori şi care este preţul de vânzare al materiei prime, alimentele achiziţionate de consumator din magazine nu se ieftinesc sub nici o formă. Este deja o tradiţie ca preţurile să nu mergă niciodată în jos, singura discuţie fiind dacă se pot majora.

Grâu suficient şi ieftin

Producţia de grâu din acest an este una medie, faţă de recordul de anul trecut, dar suficient de mare pentru a acoperi necesarul intern (3,5 milioane de tone) şi pentru a asigura o cantitate importantă pentru export. „S-au obţinut în jur de 5,2 milioane de tone, faţă de cele peste 7 milioane tone produse anul trecut. Oricum, este o producţie bună”, a spus pentru capital.ro ministrul Agriculturii, Ilie Sârbu. Producătorii vând grâul cu 45-50 bani/kg, chiar mai ieftin decât anul trecut când a fost supraproducţie, dar pâinea nu se va ieftini.

Preţul pâinii nu scade din principiu

„Grâul s-a vândut în ultima perioadă şi cu 42 bani-44 bani per kilogram. Acum este în jur de 50 bani/kg. Vorbesc de grâul panificabil. Preţul la pâine nu va scădea. Este menţinut la acelaşi nivel de 3 ani şi nici anul trecut când a fost producţie şi mai mare de grâu nu s-a înregistrat o micşorare de preţ. Economia gri este vinovată de acest lucru”, a spus pentru capital.ro omul de afaceri Adrian Porumboiu.

Procesatorii spun că nu reduc preţul pâinii pentru că nu sunt convinşi că grâul este de bună calitate. „Am făcut unele analize din care au reieşit unele deficienţe în privinţa calităţilor grâului, dar sperăm că nu vor fi problem cu asigurarea grâului de panificaţie. Nu se pune problema reducerii preţului la pâine”, a spus pentru capital.ro Aurel Popescu, preşedintele ROMPAN.

Lapte tot mai ieftin, brânză tot mai scumpă

Nici când vine vorba despre lapte situaţia nu se schimbă. Fermierii vând tot mai ieftin materia primă către unităţile de procesare, dar produsele lactate sunt tot mai scumpe în magazine. De acestă dată vina este dată pe comercianţi. Fermierii se plâng că au ajuns să livreze laptele la jumătate de preţ faţă de anul trecut, adică în jur de 0,5-0,6 lei/litru, dar acest lucru nu are nici o influenţă asupra preţului produsului finit.

„Nu se pot ieftini lactatele. Preţul laptelui livrat de fermieri diferă de la o zonă la alta în funcţie de numărul de animale, dar şi de cel al unităţilor de procesare unde poate fi livrat. Problema este că, de exemplu, pentru obţinerea unui kilogram de brânză sunt necesari 10 litri de lapte, la care se adaugă utilităţile, manopera şi alte cheltuieli ale procesatorului. Se ajunge la 10-15 lei, iar restul până la 20-22 lei este partea comercianţilor”, a spus pentru capital.ro Valentin Blănaru, directorul general al Asociaţiei Patronale Române din Industria Laptelui.

Vin cu 10% mai mult, dar la fel de scump

Dacă pâinea şi lactatele rămân scumpe, nici o schimbare în bine nu se va înregistra nici la vin. În ciuda faptului că producţia de anul acesta este cu 10% mai mare decât cea de anul trecut, vinul nu se va ieftini.

„Un kilogram de struguri se vinde cu preţuri de la 0,3 lei până la 0,8-1 leu, în timp ce anul trecut se situau între 0,5 şi 1,2 lei. În ceea ce priveşte producţia de vin, aceasta se situează la aproximativ 6 milioane de hectolitri de vin, în timp ce anul trecut a fost de 5,3 milioane de hectolitri. Chiar dacă producţia de anul acesta este cu 10% mai mare ca cea de anul trecut, nu se pune problema scăderii preţurilor la vin. Firmele investesc în promovare şi în promoţii. Deja au apărut campanii de genul reducerii de 20% sau anumite produse oferite premiu”, a spus pentru capital.ro Ovidiu Gheorghe, directorul general al Patronatului Naţional al Viei şi Vinului.

Sârbu ţine la TVA de 5%

În schimb, se tot aduce în discuţie micşorarea TVA-ului pentru alimente la 5%. Dezbaterea se poartă în jurul posibilităţii ca această măsură să reducă preţurile la produsele alimentare de bază. Dar având în vedere tradiţia ca preţurile să nu scadă indifferent de conjunctură, este greu de crezut că acest lucru se va întâmpla dacă se reduce TVA-ul.

Ministrul Agriculturii se încăpăţânează însă să taie din taxă. „Nu vrea nimeni să înţeleagă şi nu-i pot convinge de eficienţa acestei măsuri. Există reţinere şi agresivitate din partea celor care vor să mă convingă ca un produs cu TVA 5% e mai scump decat cel cu 19%. Odată cu aplicarea acestei măsuri se va albi piaţa produselor alimentare, iar preţurile vor începe să scadă. Nu poate nimeni să înţeleagă că abia când se va aplica această măsură se va albi piaţa. Cred eu ca în timp, asta va fi până la urmă soluţia pentru reducerea preţurilor”, a spus ministrul Ilie Sârbu.