„De la 1 ianuarie 2016, avem pentru prima oară în legislația națională o țintă clară de colectare, de minim 40% din greutatea medie a produselor introduse pe piață, în ultimii trei ani, de către producătorii români. Iar până în 2021, trebuie să fim capabili să asigurăm colectarea și tratarea a minim 65% din deșeurile de echipamente electrice”, subliniază Directorul General al Asociaţiei Recolamp, Béla Kovács.

Strategia Asociației, pe termen mediu și lung, prevede investiții și modalități de dezvoltare care să facă posibilă atingerea țintei de 65%.

Anul trecut, Recolamp a reprezentat 192 de producători/importatori de echipamente de iluminat, cărora le-a preluat responsabilitatea legală cu privire la gestionarea deșeurilor din echipamentele electrice și electronice puse pe piață.

Asociația a colectat 659 de tone deșeuri din surse și corpuri de iluminat, ceea ce reprezintă peste 40% din media vânzărilor pe ultimii trei ani.

„În fiecare lună, în medie, am ridicat deșeuri de echipamente și de surse de iluminat de la 400 de generatori de deșeuri din întreaga țară”, mai spune Béla Kovács.

În 2015, Asociașia a produs, distribuit și avea în utilizare la diverși parteneri – generatori de deșeuri – 18.098 de recipiente pentru colectarea deșeurilor.

Orice companie din România poate solicita în continuare containere customizate și poate beneficia de infrastructura națională de colectare pe care Asociația Recolamp a dezvoltat-o. Colaborarea cu Recolamp este gratuită, organizația asigurând preluarea deșeurilor de la cantitatea minimă de 20 de kilograme sau 100 de bucăți de becuri și/sau tuburi fluorescente și 50 de kilograme – pentru deșeurile de corpuri de iluminat.