Criza de specialişti afectează piaţa muncii la nivel mondial. Un sfert din angajatori
s-au văzut nevoiţi să mărească salariile pentru a recruta forţa de muncă necesară. Piaţa europeană a muncii este ceva mai calmă.
 
Studiul efectuat de Manpower Professional asupra pieţei muncii din 26 de ţări ale lumii relevă o creştere a numărului angajatorilor nevoiţi să plătească salarii mai mari din cauza crizei de specialişti, cu 25% faţă de anul anterior. Lipsa contabililor, inginerilor, informaticienilor (programatori şi furnizori de soluţii IT), asistentelor medicale, managerilor din domeniul vânzărilor şi marketingului, reprezentanţilor de vânzări cu experienţă, pune în pericol strategiile de dezvoltare a firmelor. Numărul angajatorilor care au declarat că ar fi angajat mai multe persoane cu calificare în ultima jumătate de an, dacă ar fi găsit pe piaţă forţă de muncă disponibilă, a crescut în acest an cu 29% la nivel mondial.

Cele mai afectate de criza capitalului uman sunt ţările din zona Asia-Pacific. Întreprinzătorii din Singapore (55%), Noua Zeelandă (40%) şi Australia (38%) cred că inflaţia resimţită în politicile salariale are drept cauză exclusiv criza de specialişti. Nici patronii americani nu s-au descurcat prea bine cu achiziţiile de specialişti. 38% au raportat că această criză i-a obligat să crească nivelul compensaţiilor salariale şi aproape 50% au recunoscut că ar fi vrut să angajeze mai mult personal calificat permanent în ultimele şase luni, dacă ar fi găsit candidaţi calificaţi pe piaţă. Topul celor cinci state americane care ar fi dorit să angajeze mai mult personal este alcătuit din California, Texas, New York, Florida şi Pennsylvania.
Criza de personal calificat, în special în sectorul industrial, este în plină ascensiune, motiv pentru care managerii trebuie să depună mai mult efort pentru a-i putea atrage şi reţine în companii. Lipsa de personal calificat riscă să se permanentizeze în Asia-Pacific şi America. Angajatorii din Peru (46%), Japonia (45%), SUA (45%) şi Mexic (41%) sunt în topul celor care întâmpină cele mai mari dificultăţi în recrutarea personalului calificat în domeniul financiar, asigurări, imobiliar şi construcţii. Americanii au mare nevoie de funcţionari publici. Chinezii sunt afectaţi de „recesiunea umană“ în sectorul minier şi al construcţiilor. Neozeenlandezii sunt în căutare de profesori, dar se vaită şi de lipsa funcţionarilor administrativi. Taiwanul are nevoie de forţe suplimentare în servicii.

Patronii din UE stau bine cu forţa de muncă

Europenii, în schimb, nu par extrem de afectaţi de „criza talentelor“. Doar un sfert dintre angajatorii Bătrânului Continent spun că au resimţit lipsa personalului calificat şi că ar fi angajat mai mult personal calificat în ultima jumătate de an, dacă ar fi găsit pe piaţă candidaţi cu abilităţile potrivite nevoilor din organizaţii. Mai puţin de o cincime din totalul întreprinzătorilor chestionaţi de Manpower declară că au fost nevoiţi să majoreze salariile pentru a putea reţine angajaţii cu o calificare superioară.
Cele mai mici procente legate de criza de personal calificat au fost raportate de Franţa (12%), urmată de Olanda (13%) Belgia (15%) şi Germania (16%). Francezii sunt şi cei care s-au „bucurat“ de cel mai scăzut nivel al creşterilor salariale. Numai 8% au mărit salariile angajaţilor faţă de anul anterior. Cei mai afectaţi au fost întreprinzătorii din sectorul transporturilor, depozitării şi comunicaţiilor. La fel şi austriecii, doar că în această ţară s-a înregistrat cea mai mare rată a inflaţiei salariilor din Europa.
Numărul angajatorilor care au mărit salariile personalului din întreprinderi (26%) a urcat faţă de anul trecut.
Şi în Marea Britanie s-a resimţit criza de resurse umane calificate (23%), dar numărul patronilor care au acceptat să ofere ceva în plus la salarii pentru a putea atrage mână de lucru calificată a fost de numai 17%. Insularii au cele mai multe domenii ocupaţionale descoperite, ceea ce a condus şi la substanţiale creşteri salariale – finanţe, asigurări, imobiliar, servicii pentru afaceri, electricitate, gaze, apă.
Irlanda se confruntă cu lipsa specialiştilor în agricultură, industria hotelieră, industria mineritului, dar se caută muncitori calificaţi şi în industria forestieră sau în piscicultură.

Nemţii nu s-au dezis de precizia care-i caracterizează nici în cadrul studiului Manpower. Procentele celor care au răspuns că se confruntă cu lipsa de personal calificat au fost egale cu ale celor care au crescut salariile pentru a putea face faţă acestor presiuni (16%). În continuare, germanii oferă locuri de muncă în construcţii şi plătesc mai bine mâna de lucru calificată din transporturi, depozitare şi comunicaţii, pentru a face faţă solicitărilor crescute.
Antreprenorii italieni spun că ar fi angajat mai mulţi specialişti în transporturi şi comunicaţii, vânzări, finanţe şi asigurări, imobiliare, asistenţă socială şi servicii publice. În Spania, 20% din angajatori au mărit salariile pentru a face faţă crizei de specialişti. Spania se confruntă cu lipsa specialiştilor în industria ospitalităţii, construcţii şi minerit. Din cele 12 ţări europene incluse în studiul Manpower doar în zece se aşteaptă să crească numărul de angajaţi. Cele mai mari aşteptări le au Irlanda, Norvegia şi Marea Britanie, Austria, Spania şi Belgia.

România nu a intrat încă în acest studiu, ceea ce nu înseamnă că nu se confruntă cu o acută criză de forţă de muncă. Studiul recent efectuat sub patronajul Ministerului Muncii arată că suferim de aceleaşi probleme, chiar dacă nu ne-am integrat încă în UE. Criza de personal calificat afectează dezvoltarea sectoarelor din construcţii, transport, depozitare şi comunicaţii. Deficit de personal reclamă şi angajatorii din hoteluri şi restaurante, precum şi cei din zona generală a serviciilor. 

Europa

Domenii în care s-a resimţit criza de personal calificat
Austria: Minerit; Transport, Depozitare şi Comunicaţii (TDC); Producţie; Electricitate, Gaz, Apă; Agricultură, Vânătoare, Forestier şi Piscicultură; Construcţii
Belgia: TDC; Servicii Financiare, Asigurări şi Imobiliare şi Servicii pentru afaceri (SFAISA); Producţie
Elveţia: Construcţii; Agricultură, Vânătoare, Forestier şi Piscicultură; Electricitate, Gaz, Apă; Producţie
Franţa: Minerit; SFAISA; Construcţii
Germania: Construcţii; Producţie; Minerit; TDC; Vânzări, Restaurante şi Hoteluri; SFAISA
Irlanda: Agricultură, Vânătoare, Forestier şi Piscicultură; Restaurante şi Hoteluri; Minerit; Farmaceutice; TDC
Italia: SFAISA; TDC; Vânzări şi Comerţ cu amănuntul; Servicii Publice şi Sociale
Marea Britanie: SFAISA; Electricitate, Gaz, Apă
Norvegia: Construcţii; Electricitate, Gaz, Apă; Minerit; TDC; SFAISA
Olanda: Electricitate, Gaz, Apă; Minerit; TDC; SFAISA
Spania: Restaurante şi Hoteluri; Construcţii; Minerit; Servicii Publice şi Sociale
Suedia: Minerit; Restaurante şi Hoteluri; Producţie; Construcţii

AMERICA

Domenii în care s-a resimţit criza de personal calificat
Costa Rica: Construcţii; Servicii, Transport şi Comunicaţii; Comerţ; Producţie
Mexic: Servicii; Transport şi comunicaţii; Comerţ; Construcţii; Producţie; Minerit
Peru: Servicii; Producţie; Minerit şi Construcţii; Servicii Financiare, Asigurări şi Imobiliare; Administraţie Publică şi Educaţie; Transporturi şi Utilităţi; Vânzări şi Comerţ cu amănuntul
SUA: Producţie; Transport şi Utilităţi; Servicii Financiare, Asigurări şi Imobiliar; Servicii; Administraţie Publică

ASIA PACIFIC

Domenii în care s-a resimţit criza de personal calificat
Australia: Administraţie Publică şi Educaţie; Servicii Financiare, Asigurări şi Imobiliare; Minerit şi Construcţii; Servicii; Transporturi şi Utilităţi
China: Servicii Financiare, Asigurări şi Imobiliare; Producţie; Minerit şi Construcţii; Servicii
Hong Kong: Servicii Financiare, Asigurări şi Imobiliare; Servicii; Producţie
India: Servicii Financiare, Asigurări şi Imobiliare; Producţie; Transporturi şi Utilităţi
Japonia: Servicii Financiare, Asigurări şi Imobiliare; Servicii; Producţie
Noua Zeelandă: Minerit şi Construcţii; Servicii; Administraţie Publică şi Educaţie; Servicii Financiare, Asigurări şi Imobiliare
Singapore: Transporturi şi Utilităţi; Administraţie Publică şi Educaţie; Servicii Financiare, Asigurări şi Imobiliare
Taiwan: Minerit şi Construcţii; Servicii; Producţie

Africa de Sud

Domenii în care s-a resimţit criza de personal calificat
Construcţii; Agricultură, Vânătoare, Forestier şi Piscicultură; Servicii Publice şi Sociale; Servicii Financiare, Asigurări şi Imobiliare şi Servicii pentru afaceri

 

Dinamica de dezvoltare a pieţei muncii din România

Firmele din regiunile Sud-Est (48,9%) şi Vest (48%) au creat în mai mare măsură noi locuri de muncă decât firmele din regiunile Nord-Vest (36%) şi Centru (40,1%).

Firmele din construcţii (55,4%), transport, depozitare şi comunicaţii (53,8%) se află în plin proces de expansiune şi au o capacitate mult mai ridicată de generare de noi locuri de muncă. Acestea sunt şi sectoarele unde se înregistrează deficit de personal. Cererea de personal calificat nu se acoperă şi pentru că există multiple oportunităţi de lucru în străinătate pentru cei cu astfel de calificări.
Rate foarte scăzute de generare de noi locuri de muncă se înregistrează în firmele din domeniile: energie electrică, termică, gaze şi apă (27,3%), industrie extractivă (33,3%) şi agricultură, silvicultură şi pescuit (35,5%).

Capacitatea de generare de noi locuri de muncă cea mai redusă se remarcă în firmele micro. Totuşi, ponderea de 32,5% de firme micro care au creat noi locuri de muncă este foarte promiţătoare, având în vedere dificultăţile mari pe care acestea le întâmpină în procesul de dezvoltare.

Deficit de personal calificat

În acest an, firmele din construcţii (9,8%) şi hoteluri şi restaurante (7,9%) sunt cele care au avut posturi neocupate mai mult de trei luni. Pentru aceste sectoare, aflate în plină dezvoltare, există o cerere mare de forţă de muncă specializată, pe care piaţa nu o poate satisface în întregime.

Sectoarele energie electrică, gaze şi apă (9,1%) şi industrie prelucrătoare (7,8%) se confruntă cu lipsa de personal calificat. Criza de forţă de muncă are drept cauză, de fapt, condiţiile neatractive de muncă (ratele de plecare de personal le depăşesc pe cele de intrare în aceste firme).
Şi în sectorul serviciilor există deficit de personal (14,7%). Firme de mici dimensiuni din sectorul serviciilor se luptă să reziste pe piaţă. Acestea oferă locuri de muncă puţin atractive, motiv pentru
care înregistrează fluctuaţie mare de personal.
La jumătatea anului 2006, doar o treime din firmele care au avut locuri de muncă libere neocupate mai mult de trei luni în cursul anului 2005 au reuşit să rezolve această problemă. Cele mai multe firme care se confruntă cu neocuparea acestor posturi libere pe termen lung provin din regiunile Sud-Vest, Sud-Est
şi Nord-Est.

S-a dus vremea cozilor pentru un loc de muncă

Lipsa de personal calificat adecvat este invocată de 83% din reprezentanţii firmelor care se confruntă cu problema locurilor de muncă libere. Puţin peste 7% dint reprezentanţii firmelor au recunoscut că au găsit persoane corespunzătoare cerinţelor posturilor, însă acestea au refuzat angajarea. Aceste firme provin exclusiv din industria prelucrătoare şi din categoria „altele“ (preponderent fiind sectorul serviciilor), acolo unde pachetele salariale sunt puţin atractive.

 Distribuţia întreprinderilor după gestionarea problemei Au locuri
 locurilor de muncă neocupate în 2005 şi 2006 de muncă
  neocupate (%)
Regiunea Nord-Est 75
de dezvoltare Sud-Est 81,8
 Sud – Muntenia 66,7
 Sud-Vest Oltenia  100
 Vest 50
 Nord-Vest 50
 Centru 60
 Bucureşti 53,8
Domeniul Agricultură, silvicultură, pescuit 100
de activitate Industrie prelucrătoare  69,6
 Energie electrică şi termică, gaze şi apă  100
 Construcţii  77,8
 Comerţ cu ridicata şi cu amănuntul  60
 Hoteluri şi restaurante  33,3
 Transport, depozitare şi comunicaţii  40
 Tranzacţii imobiliare, închirieri şi activităţi de servicii  33,3
 Alte activităţi  80

10-248-4647_cameliastanculescu_c.jpgZerouri mai multe la salariile managerilor

Una dintre cele mai mari provocări ale pieţei muncii este dată de acoperirea nevoii de manageri în rândul companiilor care vin acum în România sau îşi dezvoltă activitatea pe piaţa locală. Găsirea celui mai potrivit mix între competenţele manageriale şi cele tehnice (care, în anumite industrii, sunt obligatorii la nivel de top management) este una dintre misiunile cele mai dificile.
În România există manageri valoroşi, dar nu suficienţi pentru a acoperi cerinţele pieţei. În acest moment, Cehia, Polonia sau Ungaria sunt preferate de către investitori, astfel încât multe dintre oportunităţile de investiţii ne ocolesc în continuare. Este posibil ca aderarea la UE să ne aducă cel puţin 30% mai multe investiţii pe an, ceea ce se traduce, în termeni de resurse umane, în mult mai multe locuri de muncă ce vor trebui acoperite de oameni valoroşi. Cu cât lupta este mai aprigă pentru atragerea celor mai buni oameni din piaţă, cu atât se adaugă zerouri la pachetele salariale ale candidaţilor. Din această perspectivă, estimăm creşteri salariale pentru manageri şi specialişti, creşteri cu atât mai spectaculoase cu cât sectorul este de nişă sau mai specializat. Creşterile salariale vor putea atinge până la 30%, în funcţie de libertatea pe care şi-o vor permite companiile în stabilirea grilelor salariale.
Camelia Stănculescu, director general Manpower