"Nu cred că va exista o recapitalizare a băncilor prin intermediul MES începând din ianuarie 2013", a afirmat el pe marginea unei reuniuni informale a Eurogrupului, transmite France Presse.

Mecanismul de recapitalizare directă a băncilor din zona euro via MES /fără consultarea statelor/ interesează în mod expres Spania, care a obţinut în iunie o linie directă de credit de 100 de miliarde de euro pentru a veni în ajutorul băncilor sale, aflate în dificultate. Aceasta le va permite să nu îşi mai adâncească datoria.

Acest progres a fost obţinut în urma unor "lupte grele" cu ocazia ultimului summit european de la sfârşitul lui iunie la Bruxelles. Însă el nu se va concretiza decât când un supervizor bancar la nivelul zonei euro va fi implementat, potrivit dispoziţiilor summitului.

Pe de altă parte, vorbind despre MES, Schauble a afirmat că dacă un stat nu îşi va putea plăti cota-parte la acesta nu înseamnă că celelalte membre ale zonei euro vor fi obligate să plătească mai mult pentru a compensa. ‘Când un stat membru nu poate plăti, se diminuează valoarea globală’ a fondului de ajutor dotat cu o capacitate de împrumut de 500 de miliarde de euro, dar nu presupune obligaţii suplimentare pentru restul participanţilor, a explicat Schauble pentru postul german de radio Deutschlandfunk.

Preşedintele german Joachim Gauck a semnat joi legile ce aprobă Mecanismul European de Stabilitate (MES) şi Tratatul privind Stabilitatea, Coordonarea şi Guvernanţa (TSCG) în cadrul Uniunii Economice şi Monetare, o nouă etapă în vederea ratificării acestora de către Germania. Semnarea sa a fost autorizată miercuri de Curtea Constituţională germană, care a impus totuşi o limită pentru participarea germană la fond, respectiv 190 miliarde de euro. O creştere a acestei sume nu va fi posibilă decât cu aprobarea Parlamentului german.
Sursa: Agerpres