O rdonanța de urgență care modifică Legile Justiției a stârnit reacții dure. Comisia Europeană va cere explicații Guvernului de la București cu privire la acest subiect. 

„Comisia Europeană urmărește cu mare îngrijorare evoluțiile cu privire la statul de drept din România. Atât conținutul, cât și procedura prin care s-au făcut cele mai recente modificări, prin intermediul unor ordonanțe de urgență, fără consultări cu sistemul judiciar, par să fie în contradicție directă cu recomandările Comisiei din Mecanismul de Cooperare și Verificare. Comisia Europeană va cere explicații de la Guvernul României în privința acestor schimbări”, a spus un purtător de cuvânt al CE, citat de Digi24.

El a reamintit că raportul MCV din noiembrie îndeamnă România să „implementeze un sistem solid și independent de numire a procurorilor de larg înalt, bazat pe criterii clare și transparente, pe baza sprijinului de la Comisia de la Veneția. Totodată, se, cere „revizuirea legilor justiției, ținând cont de recomandările MCV și cele ale Comisiei de la Veneția și GRECO”. “Așa cum am mai spus, România trebuie să readucă procesul de reformă pe cursul cel bun. Aceasta înseamnă progrese, nu pași înapoi și să nu fie făcuți pași care să inverseze progresele realizate în ultimii ani”, a mai spus purtătorul de cuvânt.

Ministrul Justiției, Tudorel Toader, a anunțat ieri, după ședința de Guvern, că Executivul a aprobat ordonanța de urgență care modifică Legile Justiției. Ordonanța nu a fost inclusă pe ordinea de zi publică a ședinței de Guvern și nici nu a fost anunțată de premier în debutul ședinței.

 

Te-ar putea interesa și: