Lavrov a susţinut că a constatat în repetate rânduri că deciziile NATO de a desfăşura trupe prin rotaţie în proximitatea Rusiei reprezintă pretexte pentru a avea trupe permanente în apropierea graniţelor ruseşti. Ministrul rus de Externe a precizat că ”dacă nu ar fi fost lovitura de stat din Ucraina, în urma căreia am fost nevoiţi să-i apărăm pe ucrainenii care au refuzat să se supună grupurilor neo-naziste, NATO ar fi inventat alte pretexte pentru dislocarea trupelor în regiune.”

”Planurile NATO nu s-au schimbat niciodată şi, indiferent de intensitatea cu care au fost urmate, alianţa a urmărit mereu să acapareze spaţiul geopolitic nerevendicat după prăbuşirea Uniunii Sovietice. În mod regretabil, această strategie s-a desfăşurat în dauna celor care nu voiau să întărească NATO, ci urmăreau aprofundarea cooperării în cadrul OSCE sau în cadrul altor organizaţii universale”, a declarat Lavrov.

El a continuat, spunând că viziunea liderilor europeni, care are în centrul ei NATO, nu va ajuta la construirea încrederii şi la consolidarea relaţiilor de bună vecinătate cu Rusia.