Operatorul de telecomunicaţii RCS&RDS ar putea emite obligaţiuni în valoare de până la 200 milioane de dolari, oferite spre subscriere investitorilor internaţionali, o decizie în acest sens urmând să fie luată în luna decembrie, şi vizează achiziţia a 50% din acţiunile proprii.

Acţionarii vor fi convocaţi într-o şedinţă extraordinară la 22 decembrie, la primul punct de pe ordinea de zi figurând aprobarea unei emisiuni de obligaţiuni cu o valoare care nu va depăşi 200 milioane dolari.

„Obligaţiunile vor avea o durată care nu va depăşi 10 ani şi Consiliul de Administraţie este autorizat să agreeze posibilitatea unei facilităţi de rambursare anticipată în tot sau în parte de către societate. Emisiunea de obligaţiuni se va oferi spre subscriere către investitori internaţionali, inclusiv – dar fără a se limita la – către cumpărători instituţionali calificaţi”, se arată în anunţul companiei.

În a doua parte a anului 2007, RCS&RDS a anunţat că intenţionează să atragă între 400 şi 600 milioane de dolari din listarea unui pachet de acţiuni reprezentând circa 15% din capital la bursa de valori de la Londra. Compania a renunţat însă la lansarea ofertei, invocând condiţiile existente pe piaţă.

În plus, acţionarii operatorului vor discuta şi autorizarea dobândirii de către RCS&RDS a unui număr maxim de 21.103.200 de acţiuni proprii (50% din capital), preţul minim şi maxim urmând să fie stabilit în cadrul aceleiaşi şedinţe.

Conform datelor Oficiului Naţional al Registrului Comerţului, RCS&RDS avea un capital social de 42,206 milioane de lei, împărţit în 42.206.417 de titluri cu o valoare nominală de 0,1 lei/acţiune.

RCS&RDS este controlat, indirect, de omul de afaceri orădean Zoltan Teszari. Acţionarii operatorului român sunt Cable Communications Systems (Olanda) – 88,9%, RCS&RDS – 5,04%, Zoltan Teszari – 2,03% şi Csaba Ianos Ludescher – 1,1% şi 15 persoane fizice cu participaţii sub 1%.

Datorii de 2,25 miliarde lei la sfârşitul anului 2008

RCS&RDS este una din cele mai îndatorate companii de telecomunicaţii, strategia de dezvoltarea a operaţiunilor în ultimii ani, atât la nivel naţional, cât şi în alte cinci state din regiune, bazându-se pe împrumuturi şi o politică de preţuri scăzute.

În 2008, RCS&RDS a consemnat pierderi de 84,36 milioane de lei, iar în intervalul anilor 2005-2007 profitul net cumulat al operatorului s-a ridicat la 199,7 milioane de lei.RCS&RDS avea datorii totale de 2,25 miliarde de lei la finele anului 2008, în creştere cu 35,1%, faţă de decembrie 2007, potrivit datelor transmise de companie Ministerului Finanţelor.

La nivel de grup, cifra de afaceri s-a ridicat la 700 milioane de dolari în 2008, în creştere cu 40% faţă de anul precedent, potrivit datelor anunţate de reprezentanţii companiei, cea mai mare parte a veniturilor fiind obţinute în Romania şi Ungaria. În afară de cele două ţări, RCS&RDS mai activează în Cehia, Croaţia, Slovacia şi Serbia. Înfiinţată în urmă cu 15 ani, RCS&RDS are 6.500 angajaţi.

SURSA: Mediafax