Firmele de asigurări vånd poliţe prin care se pot obţine despăgubiri în cazul pagubelor care apar din neglijenţă sau din imprudenţă în imobilele închiriate. Clienţi pot fi chiriaşii, dar şi proprietarii.

Ai uitat robinetul de la baie deschis şi ai inundat apartamentul în care stai cu chirie? Efectul „dezastrului“: parchetul trebuie înlocuit, o parte din mobilă trebuie schimbată, iar holul trebuie zugrăvit – aşa îţi cere proprietarul. Preţul final: peste 1.500 de euro şi adio vacanţă în vara aceasta.

Factura pentru o mică neatenţie ar fi putut fi preluată de o firmă de asigurare, dacă ai fi avut o poliţă de răspundere civilă faţă de proprietar. O astfel de asigurare, care acoperă despăgubiri în limita a 10.000 de euro, costă circa 20 de euro.

Ce se despăgubeşte

Servicii de acest fel există; nu sunt prea cerute, dar nici foarte cunoscute. De exemplu, Allianz-Ţiriac le-a lansat în 1997, iar BCR Asigurări avea un astfel de produs în ofertă în momentul în care şi-a făcut intrarea pe piaţă, în 2001. Poliţele sunt destinate atåt persoanelor fizice, cåt şi celor juridice. De altfel, ultima categorie reprezintă majoritatea clienţilor la acest produs.

Chiriaşul poate primi despăgubiri pentru a acoperi pagubele materiale sau vătămările corporale pe care le provoacă accidental imobilului sau proprietarului.

Nici proprietarii nu au fost uitaţi: şi răspunderea lor civilă faţă de chiriaşi poate fi asigurată. Poliţele destinate proprietarilor asigură aceleaşi riscuri, dar în situaţiile în care proprietarul ar fi pus la cheltuieli pentru a despăgubi chiriaşul. De exemplu, în urma unei inundaţii provocate de o ţeavă spartă, chiriaşul se trezeşte cu mobila umflată de apă şi cu maşina de spălat defectă.

Preţul asigurărilor våndute persoanelor fizice depinde de suma maximă la care este stabilită valoarea despăgubirilor, dar şi de dotările spaţiului închiriat. Deţinerea unui animal de companie poate mări prima de asigurare pe care o plăteşte un chiriaş. La Astra-Uniqa, de exemplu, o poliţă care stabileşte despăgubiri în limita a 10.000 de euro costă 15 euro, în mod normal, şi creşte la 20 de euro dacă familia asigurată are un cåine.

În cazul clienţilor persoane juridice, asigurătorii iau în calcul mai mulţi factori atunci cånd stabilesc preţul poliţei. „Dacă poliţa este solicitată de o persoană juridică, cota de primă (n.red. – procentajul care, aplicat la limita de despăgubire stabilită în poliţă, dă preţul final al asigurării) variază în funcţie de specificul spaţiului închiriat: birou sau sediu de firmă, spaţiu comercial ori pentru activităţi de producţie sau depozitare. Alte criterii pentru stabilirea cotei de primă sunt mărimea suprafeţei închiriate şi complexitatea dotărilor“, afirmă preşedintele directoratului BCR Asigurări, Mihai Tecău. În funcţie de aceşti factori, preţul unei poliţe poate creşte semnificativ.

O piaţă mică, dar interesantă

BCR are peste 100 de poliţe de asigurare pentru proprietari şi chiriaşi, majoritatea fiind încheiate de firme. Societatea de asigurări Garanta a våndut cåteva zeci de astfel de poliţe, majoritatea fiind încheiate tot de firme, potrivit directorului de asigurări generale al societăţii, Ovidiu Balaban.

Cum intri în posesia despăgubirii reglementate de poliţa cumpărată? „Se poate întåmpla ca părţile implicate – asigurătorul, beneficiarul şi societatea asigurată – să ajungă la o înţelegere amiabilă“, potrivit consultantului în asigurări Romeo Jantea. O altă situaţie apare cånd despăgubirea se acordă în urma unei hotăråri judecătoreşti, împrejurare în care clientul asigurat are de aşteptat mai mult timp pånă cånd este despăgubit.

«Dacă se ajunge ca despăgubirea să se stabilească printr-o hotăråre în justitie, obţinerea acesteia evident că durează mai mult.»
Romeo Jantea, consultant de asigurări

Ce se asigura
• vătămările corporale cauzate accidental
• pagubele materiale provocate din imprudenţă sau neglijenţă
• cheltuielile de judecată – dacă proprietarul îl dă în judecată pe chiriaş pentru a-şi recupera pagubele sau dacă chiriaşul îl dă în judecată pe proprietar pentru a fi despăgubit

Conditii:
• trebuie să existe un contract de închiriere (imobilul închiriat poate să nu fie asigurat)

PERSOANE FIZICE

Tarifele percepute de firmele de asigurare pentru proprietarii care încheie astfel de asigurări sunt mai mari decåt cele percepute chiriaşilor. Preţurile sunt calculate pentru poliţe de asigurare care prevăd despăgubiri în limita a 10.000 de euro, în cazul unui apartament de două camere, închiriat de o familie care are şi cåine.

116-16329-1.jpg

PERSOANE JURIDICE

Cei mai mulţi clienţi ai asigurătorilor pentru acest tip de poliţe sunt firmele. Preţurile poliţelor de răspundere civilă pentru prejudicii în valoare de cel mult 100.000 de euro sunt calculate pentru societăţi comerciale care închiriază un spaţiu de 100 mp într-o clădire de birouri clasa A.

116-16330-2.jpg