InterAgro revendica peste 50% din actiuni in contul avansului de 10 milioane de dolari pe care l-a platit in luna mai 2000, cand a fost anuntata ca a castigat pachetul de 100% din actiuni. Atunci, InterAgro a castigat licitatia in competitie cu Leaf Tabacco Michailides, societate care a contestat in instanta decizia comisiei de privatizare. Cum pe 24 octombrie 2000 a fost pronuntata sentinta definitiva de anulare a privatizarii, pe 3 noiembrie 2000 InterAgro a restituit Ministerului Agriculturii actiunile, solicitand, cum era si firesc, returnarea avansului de 10 milioane de dolari in termen de cinci zile, prevazut in contractul de privatizare.
Cum demersurile InterAgro nu au avut nici un rezultat, banii fiind varsati la Trezorerie, pentru recuperarea sumei, la inceputul acestui an a fost actionat in instanta Ministerul Agriculturii. „Cum nici pe baza hotararii judecatoresti definitive si executorii Ministerul nu a restituit banii, in august am obtinut o hotarare de sechestru asupra actinilor detinute de stat prin Ministerul Agriculturii la SNTR.
Chiar daca apetitul InterAgro pentru SNTR s-a redus considerabil din cauza noilor conditii am considerat aceasta ca fiind singura solutie de a ne recupera banii”, a declarat Ioan Botis, director de marketing al InterAgro.
Piata SNTR s-a micsorat semnificativ
Intrucat situatia SNTR era cu totul alta fata de cea de acum un an, pentru a sti cu exactitate cat la suta din actiuni corespund celor 10 milioane de dolari, InterAgro a solicitat o evaluare a societatii, realizata de o comisie numita de executorul judecatoresc, agreata de instanta. Conform acesteia, InterAgro ar trebui sa primeasca circa 53% din actiuni. „Cum s-a ajuns la acest procentaj? Simplu! Daca anul trecut cele 10 milioane de dolari reprezentau pretul pentru 25% din actiuni, acum, dupa mai bine de un an de zile, situatia s-a schimbat. In primul rand se adauga dobanda pentru cele 10 milioane de dolari care este de 8% pe an. Din start ajungem la un pachet de 28% din actiuni. Un alt element care a intervenit, marind pachetul de actiuni, este scaderea valorii de piata din ultimul an a SNTR. Daca atunci acesti bani reprezentau 25% dintr-o societate puternica, cu bune perspective, acum, o data cu scaderea drastica a cotei de piata, si valoarea societatii s-a diminuat. Este normal ca suma platita sa acopere un procentaj mai mare din actiunile societatii”, a prezentat situatia Gheorghe Ionescu, vicepresedinte InterAgro.
Actualul director al SNTR, Nicolae Istudor, sustine: „Nu sunt de acord cu procentul prezentat de InterAgro, dar trebuie sa recunoastem ca acum situatia societatii este cu totul alta fata de momentul in care a fost finalizata privatizarea de anul trecut. Valoarea este cu mult mai mica. Aceasta, pe de o parte din cauza reducerii cotei de piata de la 15% la sub 11%, din punct de vedere valoric, iar pe de alta parte din cauza ca, o data pierduta reesalonarea datoriilor catre buget, in octombrie 2000, acestea au crescut de la 1.500 la 2.300 miliarde de lei, ceea ce scade din atractivitate”.
Nici InterAgro nu este de acord in totalitate cu acest raport, intrucat estimeaza ca in acest an SNTR va avea un profit de cinci milioane de dolari: „Cum putem accepta asa ceva, cand societatea este inglodata in datorii care, in sine, sunt greu de calculat”, sustine Ioan Botis. Potrivit informatiilor noastre, noul evaluator, agreat si de InterAgro, a inceput operatiunile saptamana trecuta, urmand ca pana la 12 noiembrie raportul sa fie definitivat. Cum PWHC este agreat de ambele parti, se spera ca pana la mijlocul lunii decembrie lucrurile sa fie clarificate la SNTR: „Suntem constienti ca preluam un muribund, dar avem convingerea ca prin eforturile financiare si manageriale ale InterAgro, Tutunul Romanesc va recupera din terenul pierdut in ultima perioada”, crede Ioan Niculae.
In momentul in care privatizarea de anul trecut a fost anulata, Ioan Niculae, presedintele InterAgro, declara: „Aceasta hotarare nu face decat sa ingroape SNTR care-si va accentua declinul. Si statul pierde, pentru ca daca o va privatiza anul viitor (anul acesta n.r.) nu va mai incasa nici jumatate din bani”. Timpul i-a dat dreptate lui Ioan Niculae. Aceasta pentru ca singurii bani pe care-i va incasa statul, daca InterAgro va detine pachetul majoritar, sunt cele 10 milioane de dolari, intrucat nimeni nu va veni sa investeasca intr-o societate de acest calibru fara a avea pachetul majoritar.
Deci, putem vorbi de o pierdere de 30 milioane de dolari. La aceasta se mai adauga si anularea investitiilor in valoare de 35 milioane de dolari pe care InterAgro si le asumase anul trecut, dar pe care in noile conditii este greu de crezut ca Ministerul Agriculturii va mai putea sa le impuna, ramanand la latitudinea noului actionar. Nici achitarea datoriilor de 542 miliarde de lei pe care SNTR le avea catre buget in momentul privatizarii nu vor mai cadea in sarcina InterAgro, chiar Nicolae Istudor declarand: „Statul trebuie sa fie constient ca acum este imposibil sa vinzi societatea cu conditia achitarii acestor datorii care se ridica la circa 2.500 miliarde de lei”.