Războiul imposibil al lui Joe Biden împotriva „armelor fantomă”, construite acasă între tutoriale online și imprimante 3D

În America sunt numite „ghost gun, arme fantomă” şi reprezintă una dintre cele mai dificile și mai insidioase probleme de rezolvat în ceea ce Joe Biden a numit noua epidemie care trebuie combătută: vânzarea de arme și puști într-o țară înarmată până în dinți, unde numărul persoanelor care au murit împuşcate în ultimul an a fost de 43.000. Adică 117 pe zi.

Oricine poate construi o „armă fantomă”: trebuie doar să știi cum să te mişti pe internet pentru a cumpăra un kit complet cu instrucțiuni de utilizare. Prețul variază, de la câteva zeci, la sute de dolari. Componentele pistolului sunt aproape mereu din plastic, pot fi imprimate și în 3D, iar armele asamblate sunt imposibil de urmărit, deoarece nu au număr de serie. Și funcționează aproape mereu perfect.

Când a început totul

Pentru a găsi primele urme de arme fantomă, trebuie să ne întoarcem în 2013, când texanul Cody Wilson, în vârstă de 25 de ani, a inventat „Liberator” un prototip al unui pistol din plastic tipărit 3D și a urcat proiectul pe internet. Gratuit. În 48 de ore, fișierul a fost descărcat de peste 100.000 de ori, mai ales în America, dar și în Europa, înainte de a fi eliminat la dispoziția Departamentului de Stat. Numai că pe internet totul rămâne și nimic nu este șters definitiv.

Astfel încât, anul trecut, fișierul a revenit în biblioteca de proiecte care pot fi descărcate DefCad şi unde cetățenii americani plătesc pentru un download 50 de dolari. Există însă zeci de rețele și platforme dedicate pasionaților de arme de foc, de la Deterrence Dispensed la Matrix și Rocketcat: adevărate forumuri unde persoanele interesate pot face schimb de opinii, sfaturi, link-uri și informații. Pare că în ultimele luni, ar fi apărut şi pe Twitter și TikTok sfaturi practice și chiar tutoriale despre cum se poate construi o armă acasă.

Câte „arme fantomă” sunt în circulație în Statele Unite?

Imposibil de spus. „Numărul real al acestor tipuri de arme nu poate fi estimat”, a declarat șeful corpului pentru controlul și prevenirea violenței armate, Giffords Law Center. Iar producția și distribuția de arme de bricolaj (însă există și puști, ultima se numește „Fgc-9” sau „Fuck gun control 9 mm”) practic, nu este urmărită de legea niciunui stat. Teoretic, legea există și este din 2018, însă a fost adoptată doar de New Jersey, unde procurorul general Gurbir Grewal a fost atacat imediat de lobby-urile armelor și adus în fața Curții Supreme sub acuzația de încălcare a drepturilor bazate pe primul amendament al Constituției americane ( care garantează libertățile personale) și a celui de-al doilea (care privește dreptul la autoapărare), notează La Stampa.

Ce poate face, concret, Joe Biden împotriva „armelor fantome”?

Președintele a anunțat o serie de ordonanțe vizând și obiectivul includerii acestei categorii în Legea controlului armelor, legea din 1968 care interzice deținerea armelor de foc persoanelor care au antecedente penale, celor care sunt supuse ordonanțelor restrictive, persoanelor care consumă droguri sau imigranţilor ilegali. Însă nu va fi ușor.

Sursă foto: Dreamstime