Atât Președintele Klaus Iohannis, cât și Premierul Viorica Dăncilă, au fost prezenți luni la festivitățile de deschidere a noului an școlar. Dacă șeful statului a fost alături de elevii de la Școala Gimnazială ”Ferdinand I”, din București, una dintre cele mai bine cotate din Capitală, lidera cabinetului a deschis anul școlar la Școala Gimnazială din Sântămăria Orlea, județul Hunedoara.

Nici declarațiile celor doi nu au semănat. În timp ce Dăncilă a vorbit despre ”moștenirea” pe care o lasă, și anume un număr cât mai mare de elevi din mediul rural care să ajungă la facultate, Iohannis a lansat un nou atac la adresa guvernului PSD și a celei ce îl conduce, arătând că ”unii politicieni se tem de școală”.

”Unii politicieni se tem de școală. Aici, în școală, sunt formați oamenii care le taxează erorile de logică și mai nou, destul de des, de exprimare. Tot aici se resimte eșecul politicilor publice din educație, dar și lipsa de creativitate a acestora. Vedem cum în loc să fie adoptate măsuri pentru creșterea calității educației se preferă măsuri de facilitare a fraudei la bacalaureat”, a spus Iohannis.

Viorica Dăncilă a declarat, la deschiderea anului școlar, că vrea ca un număr cât mai mare de elevi să ajungă la facultate și să facă performanță. Premierul a precizat că educație înseamnă o viață mai bună pentru copii, ieșirea din sărăcie și combaterea violenței domestice.

”Educația reprezintă concret ieșirea din sărăcie, combaterea violenței domestice, o stare de sănătate mai bună, ambiții personale mai mari care atrag după sine alte și alte generații. Educația înseamnă o dezvoltare mai bună a comunităților locale”, a declarat Dăncilă.

”Pentru mine, ca prim-ministru este important să las în urmă un număr cât mai mare de elevi din mediul rural care să ajungă la facultate și sunt mândră de această moștenire. Vă urez succes și la mulți ani celor care ieri și-au sărbătorit ziua onomastică”, a adăugat ea.

Un număr de 2.824.594 de elevi şi copii de grădiniţă încep, luni, cursurile anului şcolar 2019 – 2020, potrivit Ministerului Educației Naționale.