Ministrii de finante din UE au respins solicitarea SUA de majorare a valorii stimulentelor financiare anti-criza, declansand un razboi al declaratiilor intre Bruxelles si Washington.

„Recentele atacuri americane care vizeaza insistent ca europenii sa faca un efort bugetar suplimentar pentru a combate efectele crizei nu ne sunt pe plac”, a declarat, astazi, premierul luxemburghez, Jean-Claude Juncker, care detine si portofoliul Finantelor.

„Inainte de a lua o astfel de decizie vrem sa vedem care vor fi efectele masurilor pe care deja le-am aplicat”, a completat Jean-Claude Juncker.

_____________________________________________________________________________________

Potrivit analistilor, aceste contre au rolul de a tensiona reuniunea G20 a celor mai puternice economii ale lumii care va avea loc in aceasta saptamana, la Londra.

  • Fondul Monetar International a cerut tuturor guvernelor tarilor afectate de criza sa aloce cel putin 2% din Produsul Intern Brut pentru pachetele de stimulare economica.
  • Directorul FMI, Dominique Strauss-Kahn, a declarat, astazi, ca „omenirea se afla intr-o mare recesiune”.
  • De asemenea, potrivit unei prognoze a Bancii Mondiale, anul acesta „economia globala se va confrunta cu cea mai grava recesiune de la Al Doilea Razboi Mondial”.