Conform datelor FMI publicate luna aceasta, 150 dintre cele mai sărace state pierd anuale venituri de aproximativ 200 de miliarde de dolari sau aproximativ 1,3% din PIB. Analizele FMI arată că cele mai sărace state pierd venituri de miliarde de dolari din cauza tehnicilor de optimizare fiscală utilizate de multinaţionale, a explicat Lagarde.

Oficialul FMI se alătură astfel cererilor de a taxa suplimentar Google, Apple, Facebook şi Amazon (aşa-numita taxă GAFA), ca parte a unei revizuiri mai ample a impozitării corporaţiilor pe plan global.
„Un impuls pentru regândirea sistemului de impozitare a corporaţiilor pe plan global trebuie să vină în urma creşterii modelelor de afaceri extrem de profitabile din domeniul tehnologic”, a spus Lagarde.
De exemplu, tehnica de optimizare fiscală utilizată de Google, denumită „Double Irish, Dutch Sandwich”, constă în transferul veniturilor realizate de o filială irlandeză către o societate olandeză fără niciun angajat, care ulterior le transferă către o căsuţă poştală din Insulele Bermude deţinută de o altă societate înregistrată în Irlanda. Timp de peste un deceniu, această strategie perfect legală a permis Google să plătească taxe mai mici pentru profiturile realizate în străinătate.

Citește și ANM, PROGNOZA METEO! Se schimbă vremea. Cât va ține frigul

Washingtonul a anunţat că are în vedere sesizarea Organizaţiei Mondiale a Comerţului (OMC) în legătură că taxele, în opinia sa ”discriminatorii”, pe care Franţa şi alte ţări europene vor să le impună giganţilor internetului, precum Facebook şi Google, a indicat marţi, la Paris, un oficial american.
În timp ce planul privind o taxă la nivel european a eşuat, Franţa, Italia şi Spania au introdus taxe digitale la nivel naţional.

Citește și Dezvăluiri incendiare despre Dragnea! Este sau nu bolnav? Detaliul care arată adevărul