Preturile au crescut in medie cu 5,4% in ultimele 12 luni fata de precedentele 12 luni, informeaza un comunicat al Institutului National de Statistica (INS), iar indicele preturilor de consum (IPC) a crescut cu 0,07% in martie, comparativ cu februarie. 

Rata inflatiei in luna martie a crescut cu 3,66% fata de luna corespondenta din 2006. La marfuri alimentare aceasta a scazut cu 0,3% fata de martie anul trecut, in timp ce la marfurile nealimentare a crescut cu 5,95% , iar la servicii a crescut cu 6,52%. 

Evolutia preturilor la marfurile alimentare a fost influentata in principal de scaderea preturilor la oua, cartofi, carne de porcine si lapte de vaca. Cresteri au inregistrat pretul zaharului, pretul fructelor si conservelor de fructe, si produsele de morarit si panificatie. 

In cadrul marfurilor nealimentare, cresteri semnificative s-au inregistrat la tutun si tigari, carti, ziare, reviste, precum si la categoria “alte marfuri nealimentare”. Scaderi de preturi au avut medicamentele, ceasurile, aparatele audio-video si articolele sportive. 

Serviciile au inregistrat o crestere de 0,2% datorata, in principal, majorarii tarifelor la transport C.F.R., reparatii auto, electronice si lucrari foto, confectionarea si repararea de imbracaminte si incaltaminte, ingrijirea medicala igiena si cosmetica si apa, canal si salubritate. O diminuare a preturilor s-a  produs tarifele de telefonie.

 

Sursa: Capital 11 Aprilie 2007