Dumitru Buzatu ar putea avea pedeapsa redusă

Dumitru Buzatu a fost reținut de procurorii anticorupție sub acuzația de luare de mită. Acest caz a atras atenția publicului și a ridicat întrebări cu privire la modul în care poate influența mărturia sa viitoarea pedeapsă. Avocatul său, Ramona Tatarici, oferă o perspectivă cu privire la modul în care acest caz poate evolua și cum se poate acționa pentru a reduce pedeapsa.

Un punct important subliniat de avocata Ramona Tatarici este că un flagrant delict nu înseamnă automat un caz pierdut. Munca avocatului poate juca un rol esențial în evoluția cazului, iar denunțurile, stenogramele și discuțiile anterioare au o importanță crucială. În cazul lui Dumitru Buzatu, acesta a făcut declarații grăbite, ceea ce poate influența procesul.

„Nu cred că un flagrant este neapărat un dosar pierdut. Și în aceste dosare, munca avocatului poate fi importantă. Am văzut un flagrant, dar să nu uităm că trebuie să plecăm de la denunț, să vedem stenogramele din dosar, toate discuțiile care au fost avute în vedere. Acolo cred că Dumitru Buzatu s-a grăbit să dea o declarație. Cred că, în calitate de avocat, l-aș fi sfătuit să beneficieze de dreptul la tăcere pentru început. S-a grăbit să dea declarații. A fost o grabă în declarația lui, motiv pentru care am spus că rolul unui avocat este foarte important”, a zis avocatul Ramona Tatarici.

Întrebată ce se poate face în contextul unui flagrant delict dovedit, avocatul Ramona Tatarici a spus „Haideți să ne gândim de ce Dumitru Buzatu a ajuns în această situație, ca urmare a unui denunț. În spatele unui flagrant, sunt foarte multe acte de urmărire penală. S-a dus cu tehnică pe el, au fost niște discuții anterioare. Și domnul Savin a făcut acel denunț pentru că și el era cercetat”.

Dumitru Buzatu
Dumitru Buzatu

Modalitatea prin care se poate scăpa de flagrant delict

O modalitate prin care se poate acționa pentru a reduce limita de pedeapsă este analizarea tuturor stenogramelor și a aspectelor care pot atenua infracțiunea. Avocatul poate lucra îndeaproape cu clientul său pentru a identifica circumstanțele atenuante și pentru a formula denunțuri sau recunoașteri de fapt. Aceste acțiuni pot reduce limita de pedeapsă și pot influența în mod semnificativ rezultatul final al cazului.

„Sunt foarte multe circumstanțe care pot reduce limitele de pedeapsă. Întâi de toate trebuie analizate toate stenogramele pentru că, de obicei, cei care fac denunțuri sunt de acord să conlucreze cu organele de urmărire penală. Poartă tehnică, îi sunt interceptate telefoanele”, spune avocatul.

De asemenea, este important de menționat că provocarea poate fi un aspect important în astfel de cazuri. Unii pot insista pentru ca individul să primească banii deoarece știu că doar așa denunțul lor se poate concretiza. Dacă se poate demonstra că a existat o provocare, acest lucru poate conduce la o reducere a limitelor de pedeapsă.

„Am avut dosare în care s-a dovedit că a fost vorba despre o provocare. Unii insistă atât de mult pentru ca individul acela să le ia banii pentru că știu că doar așa denunțul lor se poate concretiza. Și îl suni, îl cauți, îi propui, insiști.

În aceste cazuri putem vorbi de o provocare, iar provocarea este o circumstanță atenuantă care duce la reducerea limitelor de pedeapsă. Dacă mai faci un denunț, se reduc, din nou, limitele de pedeapsă. Poți să mergi și pe recunoașterea faptelor. Suntem într-un carusel, este efectul de domino. Există acest procedeu pe care îl ai la îndemână. În calitate de avocat, poți să-l aduci la cunoștința clientului, iar clientul decide dacă vrea sau nu să formuleze denunț”, a explicat avocata Ramona Tatarici la DC News.