Redăm mai jos mesajul integral postat de PNȚCD pe Facebook în cursul zilei de luni cu privire la acest subiect.

Mesajul PNȚCD

“Înalta Curte de Casație și Justiție a admis sesizarea Curții Constituționale pe data de 15 septembrie 2020 în cadrul unei contestații formulate de Partidul National Țărănesc Creștin Democrat (PNȚCD) împotrivă formarii Biroului Electoral Central pentru alegerile parlamentare în care a invocat nelegala compunere a acestuia, că urmare a faptului că în componenta BEC exista și judecători.

Contestația a fost formulata de PNȚCD Salaj, reprezentat de europarlamentarul Cristian Terhes, și a fost însușită de PNTCD Central, prin președinte Aurelian Pavelescu.
În cazul în care excepția de neconstitutionalitate vă fi admisa de CCR (a se vedea dosar 2421/1/2020/a1), întreagă procedura pentru alegerile parlamentare vă trebui reluata, după ce legea vă fi modificata astfel încât birourile electorale să nu mai fie compuse și din judecători.

În contestație PNȚCD a invocat faptul că, prin compunerea Biroului Electoral Central și din judecători, se încalcă art. 125 alin. (3) din Constituție, care prevede că “funcția de judecător este incompatibila cu orice alta funcție publica sau privata, cu excepția funcțiilor didactice din învățământul superior”.

În susținerea poziției PNȚCD este și jurisprudență recenta a CCR, care prin Decizia 45/2018 a statuat că “esență activității [magistraților] consta în aplicarea și interpretarea judiciara a legii și în conducerea și controlul activității de urmărire penala, după caz, neputand desfășură activități specifice […] de organizare și punere în aplicare a legii pe calea actelor administrative” [par. 168].
“În condițiile în care Constituția fixează, în termeni imperativi, incompatibilitățile acestor funcții, legiuitorul nu poate să înlăture dispoziția constituțională. Atât timp cât persoana deține calitatea de judecător sau procuror nu poate exercita decât activitățile specifice acestor funcții”, a mai arătat CCR în Decizia 45/2018, par. 171.

Subiectul incompatibilității judecătorilor de a fi membri în Birourile Electorale nu este una noua, acesta fiind abordata și în anul 2008, când CSM-ul de atunci a cerut Avocatului Poporului sesizarea CCR cu privire la normele legale care prevăd participarea judecătorilor în birourile electorale.

“Alegerile libere și corecte sunt esență democrației și manifestarea suveranității naționale, motiv pentru care acestea trebuie să se desfășoare într-un cadru de constituționalitate și legalitate. Practica includerii judecătorilor în birourile electorale, unde aceștia sunt coborați de la nivelul de magistrați la nivelul reprezentanților partidelor politice, votul acestora fiind egal, le subminează statutul și este un atac la adresa democrației, a statului de drept și a separației puterilor în stat.

Când, din poziția de judecător, stai într-un conclav cu reprezentanții partidelor politice pe o perioada de doua-trei luni de zile, iți pierzi aparenta de independența, devenind, dintr-un magistrat ce se bucura de prezumția de independența, un simplu funcționar public în slujba politicului”, a spus europarlamentarul Cristian Terhes, președintele PNTCD Salaj.
“Fidel principiilor sale, PNȚCD vă continua lupta pentru întronarea democrației constituționale și readucerea instituțiilor statului în slujba poporului. Vom denunță grupurile de interese și partidele politice parlamentare care au creat o legislație discriminatorie și au deturnat, astfel, alegerile libere în scopul confiscării Parlamentului, Guvernului și celorlalte instituții ale statului.

Întreagă legislație electorala este grevata de vicii de neconstitutionalitate, partidele parlamentare folosindu-se de bani publici și instituții controlate politic pentru a-și perpetua la nesfârșit puterea, manipulând populația tarii și mentinandu-o captiva acestor practici dictatoriale. În felul acesta este încălcată suveranitatea poporului, care nu mai este demult reprezentat în aceste instituții, confiscate și puse în slujba unor interese anti-naționale”, a spus Aurelian Pavelescu, președintele PNȚCD.

PNTCD Salaj a mai obținut în campania pentru alegerile locale doua victorii în instanță și sesizarea Curții Constituționale pe unele articole abuzive din Legea 115/2015, care crează discriminare și încalcă drepturile fundamentale ale cetățenilor. PNTCD a fost reprezentat la ICCJ în prezența cauză de domnul avocat Adrian Toni Neacșu, fost membru al Consiliului Superior al Magistraturii, unde a militat pentru eliminarea judecătorilor din procesul electoral”, arată PNȚCD într-un comunicat remis pe Facebook.

Sursa foto: INQUAM Photos, Alexandra Pandrea