Decizia a fost luată după ce complicele și-a recunoscut faptele în fața procurorilor DNA și a făcut un acord cu anchetatorii. Totuși, decizia nu este definitivă și vine cu puțin timp înainte ca aceeași instanță să decidă ridicarea controlului judiciar în cazul fostului ministru.

„Admite acordul de recunoaştere a vinovăţiei încheiat de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casatie si Justitie-D.N.A. şi inculpatul Mihai Coste. Dispune condamnarea inculpatului, cercetat în stare de libertate, la o pedeapsă principală de 1 an și 6 luni închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de complicitate la luare de mită.

Aplică inculpatului, cu titlu de pedeapsă complementară, interzicerea dreptului de a fi ales în autorităţile publice sau în orice alte funcţii publice, dreptului de a ocupa funcţie care implică exerciţiul autorităţii de stat şi dreptului de a exercita o funcție publică, pe o perioadă de 3 ani”, se arată în decizia tribunalului.

Supraveghere și reintegrare socială

Totodată, lui Mihai Coste i s-a mai impus un termen de supraveghere de 2 ani și 3 luni, în care este obligat să frecventeze unul sau mai multe programe de reintegrare socială derulate de către serviciul de probațiune sau organizate în colaborare cu instituții din județul Maramureș.

„Constată că la termenul de judecata din data de 24 aprilie 2020 inculpatul si-a exprimat acordul in fata instanţei de judecata, de a presta munca in folosul comunităţii. În temeiul art. 93 alin. 3 Cod penal, pe parcursul termenului de supraveghere, inculpatul Mihai Coste va presta o muncă neremunerată în folosul comunităţii pe o perioadă de 70 de zile , afară de cazul în care, din cauza stării de sănătate nu poate presta această muncă”, se mai arată în decizia pronunţată pe 7 mai 2020 de Tribunalul București.

Ce a făcut de fapt Mihai Coste?

Mihai Coste este inculpat în acest dosar și este de fapt persoana care a cerut și luat banii de la patronul firmei Tehnoplus Medical și apoi i-a dus Sorinei Pintea (120.000 de lei în 100 de bancnote de 200 de lei, camuflați într-o pungă de carton, neagră, inscripționată cu sigla orange a unui operator de telefonie mobilă).

Totodată, Coste este administrator și asociat în Decoan SRL, firmă din Baia Mare care a fost unul dintre subcontractorii lucrării în cadrul căreia DNA susține că s-ar fi dat mita (principalul subcontractor ar fi Meditech, o firmă colaboratoare a câștigătorului lucrării, Tehnoplus Medical).

La doar patru zile după decizia luată în cazul său aceeași instanță, Tribunalul București, a decis ridicarea controlului judiciar în cazul Sorinei Pintea. Hotărârea tribunalului nu este definitivă, ea putând fi atatcată la Curtea de Apel București