Starea de spirit în privința Brexit s-a îmbunătăţit, în urma vizitei premierului britanic la Dublin, a apreciat vineri ministrul de externe irlandez Simon Coveney. El a adăugat că Irlanda aşteaptă încă propuneri serioase din partea guvernului britanic privind alternativele la aşa-numita ”plasă de siguranţă” privind frontiera irlandeză.

Totuși, Uniunea Europeană şi Londra nu sunt încă aproape de a ajunge la un acord care să reglementeze situaţia frontierei irlandeze post-Brexit, a ținut să precizeze Coveney.

”Cred că atmosfera s-a îmbunătăţit. Consider că vizita lui Boris Johnson la Dublin a fost un succes şi că el l-a convins pe prim-ministrul irlandez că este serios în încercarea de a găsi un acord. Dar cred, de asemenea, că trebuie să fim corecţi cu oamenii şi să spunem că acum nu suntem aproape de un acord”, a declarat Coveney, preluat de presa britanică.

Joi seară, preşedintele în exerciţiu al Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, s-a arătat dispus să renunţe la ”backstop” (plasă de siguranţă), care vizează evitarea revenirii unei frontiere în Irlanda, dacă toate obiectivele sale sunt atinse.

În centrul discordiei între Londra şi Bruxelles, clauza de ”backstop” prevede că Marea Britanie în întregime rămâne într-un ”teritoriu vamal unic” cu UE, în lipsa unei soluţii mai bune la finalul perioadei de tranziţie, pentru a evita reintroducerea frontierei fizice între provincia britanică Irlanda de Nord şi Republica Irlanda, stat membru al UE.

”Putem ajunge la un acord, nu îmi place ideea unui ‘no deal’, pentru că asta ar avea consecinţe catastrofale. Este mai bine, pentru Marea Britanie şi pentru Uniunea Europeană, să aibă un acord”, a mai spus Juncker, care urmează să predea şefia executivului european la 1 noiembrie nemţoaicei Ursula von der Leyen.

Aceste declaraţii intervin în contextul în care preşedinţia finlandeză a Consiliului UE i-a cerut Marii Britanii o propunere de acord scrisă privind Brexitul până la sfârşitul lunii pentru a evita o ieşire fără acord, ultimatum respins de Londra.

De cealaltă parte, parlamentul britanic a votat în urmă cu două săptămâni o lege vizând împiedicarea unei ieşiri din UE fără acord, care îl obligă pe şeful guvernului să ceară o amânare de trei luni a Brexitului, dacă nu se ajunge la un acord până la 19 octombrie.