Sociologul Marius Pieleanu a susținut, într-un interviu acordat știripesurse.ro, că cea cea mai importantă schimbare scena politică în ultimul an, de la alegerile europarlamentare şi condamnarea lui Liviu Dragnea  este că odată cu alegerile europarlamentare de anul trecut s-a schimbat ierarhia opţiunilor de vot din România. De un an de zile, PNL s-a instalat pe primul loc în toate sondajele de opinie.

„Înregistrăm în continuare o fluctuaţie a intenţiei de vot pentru PSD, cel puţin pe anul 2019, o fluctuaţie derivată din mai multe motive, printre care aş aminti managementul defectuos la vârful partidului (vorbim de anul 2019) şi nemulţumirile din interiorul partidului, mai ales ale liderilor judeţeni, care s-au văzut în participarea la vot. PSD a greşit desemânând-o pe Viorica Dăncilă pentru candidatura la preşedinţie. Cred că Gabriela Firea sau Eugen Teodorovici ar fi obţinut scoruri mult mai bune. Nu l-ar fi învins pe Klaus Iohannis, dar ar fi obţinut scoruri onorante pentru PSD. După alegerile prezidenţiale, se pare că PSD şi-a găsit drumul corect, cu Marcel Ciolacu şi Paul Stănescu în conducere, este pe un trend ascendent şi probabil va înregistra un scor foarte bun la alegerile locale şi parlamentare”, a comentat acesta.

El a susținut că PSD se situează între 27 şi 20 de procente, depinde de participarea la vot și că cea mai mare lovitură o primește USR. „Nu uitaţi că a avut peste 22% la europarlamentare. Unii spun chiar că ar fi fost pe locul 2 dacă s-ar fi numărat corect. Au scăzut încet, dar sigur, astfel încât astăzi unele sondaje îi dau la 10%, ceea ce e inadmisibil pentru un partid care se dorea o alternativă viabilă la vechea clasă politică”,  a spus el, menționând că Pro România, PMP şi ALDE, care sunt în jurul pragului de 5%.