77-8317-58_fotovin.jpgVallegarcía nu este un nume extrem de cunoscut la noi, în ciuda faptului că este vorba de un vinificator foarte apreciat în Peninsula Iberică, fie pentru un cupaj precum Cabernet Sauvignon – Merlot (o selecţie specială, de fapt, de patru varietăţi: Merlot, Cabernet Franc, Cabernet Sauvignon şi Petit Verdot), fie pentru un senzaţional vin alb, cum este Viognier, o raritate pentru piaţa vinurilor din România. Acesta este un soi de strugure delicat, care necesită o îngrijire permanentă. Marele lui secret este momentul culesului – numai strugurii foarte maturi, aproape trecuţi, au calităţile aromatice specifice soiului. Raritatea acestui soi derivă şi din faptul că, acum mai bine de patru decenii, era practic dispărut; doar opt hectare mai erau cultivate cu Viognier în 1965, în regiunea franceză Condrieu din zona de nord a fluviului Rhûne – acolo unde a ajuns, probabil, încă de pe vremea romanilor, care l-au adus din Dalmaţia, locul său de origine. Viognier a câştigat treptat în popularitate (şi în preţul de desfacere!), dar chiar şi azi el reprezintă ceva rar. Unul produs în Spania este, de altfel, încă şi mai rar, căci standardul în materie este reprezentat de Viognier-ul din Condrieu, deşi azi acest vin se produce în mult mai multe părţi ale lumii, inclusiv în California.

Maturat timp de patru luni în butoi şi alte 18 luni în sticlă, Vallegarcía Viognier e un vin exotic, cu o culoare foarte curată şi strălucitoare, ca a paiului, şi o bogăţie de nuanţe de aromă şi gustative, caracterizate de arome complexe florale, de caisă, mango, miere şi mirodenii.

Vallegarcía Viognier este produs, în Spania, de către Pago de Vallegarcía, şi este cules de pe plantaţiile situate în preajma ariilor de vânătoare de pe coastele Montes de Toledo.

Nume: Vallegarcía Vigneron
An: 2002
Culoare: alb
Soi: varietal
Ţara de origine: Spania
Podgoria: Pago de Vallegarcía
Preţ: 80 lei
Magazin: Galeria Vinexpert, Bd. Octavian Goga 24;
www.evinoteca.ro