Organizația a dat publicității raportul său anual despre starea libertății în lume și, pentru al 13-lea an consecutiv, se remarcă un „reflux” al democrației la scară mondială. 68 de țări ale lumii au înregistrat regrese democratice, iar 50 au cunoscut progrese, potrivit raportului.

Statele Unite se află printre cele 68 de țări care au înregistrat un declin în acest domeniu, chiar dacă rămân o democrație robustă la nivel global, considerată o țară liberă. Statele Unite sunt criticate pentru politica în domeniul imigrației și a respectării drepturilor și libertăților civile. Președintele american Donald Trump este un adversar declarat al finanțatorului Freedom House, George Soros. 

Dintre țările Uniunii europene, Ungaria este cea care a înregistrat un regres semnificativ, trecând din categoria țărilor libere, în cea a țărilor „parțial libere”.Trebuie specificat faptul că guvernul de la Budapesta este într-un puternic conflict cu miliardarul George Soros. 

În Balcani, Serbia a înregistrat un regres asemănător, trecând din categoria țărilor libere, în cea a țărilor parțial libere.

Raportul a analizat 195 de țări – dintre care 86 sunt considerate libere – ceea ce înseamnă 44%. România se află în această categorie pe poziția 59 (30%) – parțial libere – iar 50 de țări sunt lipsite de liberțăți democratice și civice – categorie în care intră Rusia, China, Siria, Afghanistan, Azerbaijan, Belarus, Iran, Kazahstan, Tadjikistan, Turkmenistan, Uzbekistan.

În aceeași categorie de țări parțial libere ca România se află Armenia, Georgia, Bosnia-Herzegovina, Kosovo, Kirghistan, Macedonia, Montenegro, Pakistan Serbia, Ucraina.

Freedom House este un institut de cercetare cu sediul în Washington, D.C. finanțat de către miliardarul George Soros, un controversat om de afaceri care, printre altele, este acuzat că militează pentru dispariția statelor naționale și pentru incitarea imigrației clandestine din nordul Africii spre Europa. 

 

Freedom House realizează anual un raport care monitorizează și evaluează anual respectarea libertăților în 193 de țări și 15 teritorii.