Se schimba “liniile” la CNA. Ralu Filip ramane la timona institutiei pana in 2008. Nu are de gand sa demisioneze, desi exista politicieni care si-ar dori sa-l vada plecat mai devreme.



Capital: Recent, v-am auzit pentru prima data pomenind de o posibila demisie. Credeti ca nu veti mai suporta presedintia unui CNA controlat de Alianta?


Ralu Filip: Nu are nici o legatura cu ceea ce sustineti dvs. Era vorba despre anumite propuneri nepotrivite pentru candidaturile la CNA: Aristide Buhoiu (din partea PRM) si Vladimir Bogdanescu (PC). Nu este prima data cand reactionez la astfel de propuneri. Cand lui serban Madgearu, fostul presedinte CNA, i-a incetat mandatul, am fost cu el la premierul Adrian Nastase si am solicitat sa i se mai dea un mandat pentru ca era un om foarte util institutiei. Cand presedintele Ion Iliescu l-a propus pe Octavian Andronic, am spus ca nu este in regula. si Andronic n-a mai venit.

Capital: Ati amenintat atunci cu demisia?


Ralu Filip: Nu e vorba de demisie. Am urmarit mereu sa se propuna oameni utili institutiei si oameni care sa nu genereze speculatii privind simpatiile politice sau controlul politic al CNA.

Capital: Iesirea dvs. in public a parut ca o amenintare: aveti grija, daca Buhoiu si Bogdanescu intra in CNA, eu parasesc functia de presedinte!


Ralu Filip: Nu este logic ce spuneti, pentru ca, pe cei doi, Parlamentul nu are cum sa-i respinga, decat cel mult pe unul dintre ei. Mai mult decat obiectiile pe care le am eu fata de cele doua candidaturi era si deceptia mea ca o propunere pe care eu as fi crezut-o foarte buna pentru CNA, Calin Anastasiu, nu a fost posibila din cauza unui targ incheiat intre Viorel Hrebenciuc si PD. In urma acestui targ, iata, PSD n-a mai putut sa propuna un candidat la CNA.

Capital: Nu v-ati depasit atributiile prin aceste nemultumiri publice?


Ralu Filip: Nu. Cred ca orice presedinte are acest drept, sa-si spuna parerea despre unele propuneri care pot fi bune sau rele. Venirea unui om de la Antena 1 (Vladimir Bogdanescu, fost director tehnic Antena 1 si actual membru in CA Antena 1 – nota red.) in situatia in care, pe acte, Dan Voiculescu este patronul acestei televiziuni, nu va fi de natura sa intareasca autoritatea CNA. Vom fi suspectati ca fata de Antena 1 vom avea o atitudine mai binevoitoare. si asa sunt unii care cred ca daca eu scriu la Jurnalul National, am facut un targ cu Dan Voiculescu, om pe care, insa, nu-l cunosc personal.

Capital: De ce scrieti acolo?


Ralu Filip: De placere.


Capital: De ce Jurnalul si nu Evenimentul Zilei?


Ralu Filip: Evenimentul nu mi-a propus.


Capital: Cum ati aflat despre targul PSD-PD?


Ralu Filip: S-a scris in presa. PSD nu propune pe nimeni, in schimb i se voteaza candidatul la Avocatul Poporului si, in plus, PSD ar urma sa-l voteze pe Ioan Onisei (PD) in functia de presedinte CNA, dupa ce-mi expira mandatul in 2008.


Capital: Ati vorbit cu Viorel Hrebenciuc dupa acest targ?


Ralu Filip: Relatiile mele cu Hrebenciuc sunt proaste de foarte multa vreme. Am vorbit, in schimb, cu Mircea Geoana, caruia i-am explicat ce fel de om este Calin Anastasiu. Geoana a vrut, dar apoi am aflat ca in sedinta din Biroul Permanent s-a opus Hrebenciuc, care a zis ca el a negociat cu PD si ca nu se poate face nimic. Am fost extrem de dezamagit.

Capital: De ce va nemultumeste candidatura lui Aristide Buhoiu?


Ralu Filip: Ce sa facem cu experienta dansului in televiziune, atata timp cat noi, aici, nu discutam cum se fac emisiunile, daca s-a filmat bine sau nu ori daca decorurile erau potrivite? Aici discutam in ce masura continutul programelor respecta legea si codul. As fi preferat pe cineva mai tanar.
Capital: Anul acesta, Onisei a sustinut taxe mai mari pentru drepturi de autor, in defavoarea radiodifuzorilor. Este Onisei bun la CNA?

Ralu Filip: Nu cred ca aceasta tema a fost a lui Onisei, ci a ministrului Adrian Iorgulescu. Ioan Onisei a sustinut-o in calitate de secretar de stat la Ministerul Culturii. Miza dansului a fost legea cinematografiei.


Capital: Credeti ca Ioan Onisei o sa va ia locul de presedinte?

Ralu Filip: Credeti ca pe mine o sa ma mai intereseze cine o sa-mi ia locul dupa ce plec in 2008?


Capital: Cine va doreste demisia din functia de presedinte?


Ralu Filip: Nu stiu. Unii au ramas cu anumite amintiri din timpul campaniei electorale si considera ca atunci CNA nu s-a comportat cum trebuie. Eu fac trimitere la standardele internationale si la verdictul OSCE: CNA s-a comportat rezonabil in campania electorala si nici un actor politic nu a fost lipsit de posibilitatea de a-si transmite mesajele prin intermediul posturilor radio-TV. Restul sunt “impresii artistice”.

Capital: Mi-e greu sa cred ca nu cunoasteti ca exista politicieni care doresc schimbarea dvs. din fruntea CNA.

Ralu Filip: Pe modelul “ciocul mic ca noi suntem la putere”, unii considera ca trebuie sa conduca toate institutiile din Romania. Altii au mize personale, iar altii, poate, n-au primit licente.

Capital: Cum considerati nominalizarea ziaristului Gelu Trandafir de catre presedintele Traian Basescu?

Ralu Filip: Surprinzatoare. Eu, unul, n-as fi facut-o. Desi Gelu Trandafir a scris mult despre CNA si despre mine, nu cred ca este corect sa fac acum mai multe comentarii.

Capital: Intr-un articol din Jurnalul National, ii luati apararea lui Adrian Nastase. Gelu Trandafir, in Romania libera, ii lua apararea lui Basescu. Sunteti doi jurnalisti cu opinii politice opuse. Cum credeti ca o sa va intelegeti in CNA?

Ralu Filip: Eu nu am vreo problema cu nici un coleg. Am relatii personale foarte bune in toate partidele, mai putin Romania Mare. Dupa cum, peste tot, exista si oameni care m-ar impusca daca ar fi posibil. Ramane ca Gelu Trandafir, ca Bogdanescu sau Buhoiu sa dovedeasca, dupa sase ani, ca au fost buni pentru CNA si nu pentru mine.

Capital: Ce parere aveti despre prestatia jurnalistica a lui Gelu Trandafir?

Ralu Filip: Nu raspund la provocari.

Capital: Gelu Trandafir, Ralu Filip, Razvan Popescu, Cristina Trepcea, Emanuel Valeriu sunt ziaristi in CNA. Cum sa faca Petre Barbu si Mihai Pavelescu sa ajunga membri CNA?

Ralu Filip: Trebuie sa intrati in atentia institutiilor care fac propuneri. Eu am avut noroc: nu mi-am dorit sa vin la CNA, eu am fost propus inainte sa stiu. Dar imi dau seama ca e greu, in Romania, ca omul potrivit sa ajunga la locul potrivit.

Oameni noi si vechi la CNA

Mare agitatie pe scena politica! Au fost desemnati candidatii la functiile de membru CNA: Dan Grigore (propus de Guvern), Rasvan Popescu (PNL), Ioan Onisei (PD), Gasparik Attila (UDMR), Gelu Trandafir (Presedintie), Vladimir Bogdanescu (PC) si Aristide Buhoiu (PRM). In urma unei intelegeri incheiate de Viorel Hrebenciuc cu PD, PSD a renuntat sa mai faca vreo propunere. Candidaturile lui Bogdanescu si Buhoiu l-au determinat pe Ralu Filip sa afirme public ca e posibil, in functie de rezultatul votului din Parlament, sa renunte la functia de presedinte al CNA. Validarea candidatilor are loc in aceasta saptamana.