12 iunie 2006. Inceput de saptamana rosu la BVB. Toti indicii Bursei de la Bucuresti au inregistrat scaderi: BET 2,21%, BET-C 1,93%, BET-FI 5,49%, amplitudinea fiind semnificativa in cazul SIF-urilor.


13 iunie. Marti 13. Pietele bursiere au suferit caderi semnificative, continuand seria pierderilor din ultima perioada. Indicele NIKKEI (Japonia) a coborat cu 4,14%, la 14.218 puncte, ATX (Austria) 4,9%, RTX (Rusia) 9,36%, CTX (Cehia) 4,59%, HTX (Ungaria) 4,15%, PTX (Polonia) 5,79%. Piata de la Bucuresti nu a urmat acelasi trend, indicele BET fiind stabil, iar BET-FI reusind chiar o revenire de 3,97%. Sa fie oare o evolutie de tip “dead cat bounce”? Daca piata din SUA va continua sa scada si azi, probabil, maine si BVB va evolua negativ. Un prim indiciu e faptul ca, desi cotatiile relativ scazute la care au ajuns SIF-urile au determinat unii investitori sa intre la cumparare, oferta a fost pe masura, astfel ca nu s-a reusit recuperarea integrala a caderii de ieri. Desi ordinele de cumparare au avut un volum semnificativ, acestea au fost servite, conturandu-se astfel conditii pentru continuarea trendului descendent. Cursul actiunilor SIF marcheaza “lower highs and lower lows”.


14 iunie. Lichiditate in scadere, doar 15 milioane euro au cumulat tranzactiile perfectate azi, indicii fiind in usoara depreciere: BET 0,63%, BET-FI 1,98%.


15 iunie. Dupa ultima cadere de la inceputul saptamanii la SIF-uri, piata s-a mai echilibrat, cotatiile fiind cu doar cativa pasi deasupra minimelor. Daca vanzarile vor continua, e probabil ca preturile sa mai sufere erodari. SIF2 a subscris 300.000 actiuni C.N. Transelectrica, iar SIF5 a subscris nu mai putin de 2.380.950 actiuni in valoare de peste 11 milioane euro. Inca o data, fata de celelalte SIF-uri, SIF5 iese in evidenta prin apetitul mare spre plasamentele in actiuni listate.



Strategia s-a dovedit a fi foarte buna pana in prezent, fapt demonstrat de randamentul bun adus de actiunile listate in care a investit in ultimii ani. SIF2 si SIF3 au urmat SIF4: MM50 a trecut sub MM200. Urmeaza SIF1 si SNP. Perspective: trend descendent pe termen mediu.




16 iunie. Piata in usoara ascensiune pe final de saptamana.

www.ktd.ro