Va fi lansat un program pentru depistarea cancerului mamar

Alexandru Rafila a declarat că vom avea un program național pentru screeningul cancerului de sân. Totodată, va fi lansat și un alt program național pentru cancerul de col uterin. Butonul pentru iluminarea în roz a clădirii alese pentru anul acesta, Casa Miţa Biciclista, a fost apăsat de Simona Halep. Iluminarea în roz este simbolul lunii roz, numele pe care îl poartă luna luptei împotriva cancerului la sân.

Sloganul evenimentului este „Rozul renaşte de 23 de ani pentru sănătatea femeii”.

“Vom avea programe la nivel naţional pentru cancerul de col uterin, vom avea programe naţionale pentru screeningul cancerului de sân. Toate femeile din România sau marea lor majoritate trebuie să beneficieze şi să poată face screening atât pentru cancerul de sân, cât şi de col”, a declarat Alexandru Rafila, ministrul Sănătăţii.

Anual, 9700 de românce sunt diagnosticate cu cancer mamar

Mihaela Geoană, fondatoarea şi preşedinta Fundaţiei Renaşterea, a explicat alegerea Casei Miţa Biciclista pentru evenimentul de anul acesta.

“Este o casă construită în 1908, care a renăscut în urmă cu mai puţin de un an. Aceasta deschide seria imobilelor iluminate în roz în semn de susţinere a cauzei noastre, este vorba de clădiri din Bucureşti şi primăria Paşcani” a spus Mihaela Geoană.

Şi tenismena Simona Halep, invitată de onoare la ediţia din acest an, a ţinut şi sublinieze importanţa prevenţiei.

“Le rog pe femei să meargă anual la controale. Sănătatea e cea mai importantă, ştiu foarte bine”, a spus sportiva, aplaudată de pacienţii şi supravieţuitoare ale acestei boli despre care vorbim în această seară”, a spus ea.

Potrivit celor mai recente studii, în România sunt diagnosticate cu cancer mamar aproape 9.700 de femei la nivel naţional, iar numărul deceselor ajunge la 3.209. Peste jumătate din pacientele cu cancer din România (58,4%) sunt diagnosticate abia în stadiile III şi IV, comparativ cu statele europene, unde 70-80% din cazurile noi de cancer sunt depistate în stadiile incipiente ale bolii (0, I şi II).

În cazul cancerului de col uterin, peste 1.800 de femei mor an de an în România şi aproape 3.400 sunt diagnosticate cu această boală. Incidenţa este de 2,5 ori mai mare decât media UE-27, iar rata mortalităţii este de peste patru ori mai mare.