Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a declarat vineri că nu exclude să existe deja în România un prim caz de infectare cu noua tulpină Omicron, menţionând că poate fi vorba de persoane care au călătorit şi nu se ştie nimic despre ele.

Întrebat dacă după primul caz de infectare cu noua tulpină Omicron vor exista reguli noi, Rafila a spus că după primul caz cu siguranţă nu.

„Eu nu exclud că acest prim caz există deja în România, poate nu în rândul celor care au fost deja testaţi, poate au fost persoane care au călătorit şi au venit din terţe ţări şi nu ştim despre ei. Aţi fost entuziasmaţi sau interesaţi de primul caz de COVID, primul caz transportat cu izoleta şi aşa mai departe, după aceea lucrurile acestea au devenit o banalitate. Ar trebui să fim puţin mai relaxaţi şi să căutăm informarea populaţiei într-un mod responsabil, mai puţin transmiterea de mesaje care să agite populaţia”, a adăugat Rafila.

Omicron, motive de îngrijorare

Întrebat dacă populaţia ar trebui să se sperie de această nouă tulpină, Rafila a spus că deocamdată nu sunt date suficiente în ceea ce privește varianta Omicron și în ce măsură diferă de Delta.

„Nu ştim încă, pentru că nu cunoaştem elementele legate de patogenitatea similară sau diferită faţă de a tulpinii Delta sau a tulpinii originale, pe de o parte, şi nu cunoaştem nici modul în care anticorpii obişnuiţi după îmbolnăvire sau obţinuţi după vaccinare sunt neutralizaţi, în ce măsură se neutralizează şi protecţia oferită de vaccin sau de trecere prin boală este diferită faţă de ceea ce se întâmplă în momentul de faţă la tulpinile devenite clasice”, a explicat ministrul Sănătății.

Noua variantă, clasificată ca îngrijorătoare de OMS, a fost depistată iniţial în Africa de Sud, însă de când autorităţile sanitare sud-africane au alertat OMS despre primul caz la 24 noiembrie, infectările cu Omicron au fost constatate în aproape 30 de ţări de pe toate continentele, unele depistând infectări anterioare datei primului anunţ despre această variantă.