„Povestea cu testarea în masă este o poveste. Cu testele rapide se poate detecta prezentța celor care au trecut prin boală la nivel național, local și anumite categorii, pentru a ne arăta cât din populație a trecut prin boală. La nivel național probabil că nu este momentul să facem această testare. (…)

Aceste teste nu pot să detecteze tipul de anticorpi, cei protectori și nici cantitatea de anticorpi. Testele rapide sunt folosite pentru studii, dar nu înseamnă că așa numita testare pe scară largă, fie ca vorbim de China, Coreea de Sud, Singapore, Germania și SUA, se referă la aceste teste rapide. (…)

Nu știm cifra reală a numărului de cazuri pentru că sunt foarte multe persoane care au trecut prin boală fără să fie simptomatice și nu au știut. În Franța sunt de exemplu 200.000 de cazuri care au fost confirmate, iar studiul de seroprevalență a arătat că sunt 6% din francezi, adică circa 3,6 milioane de persoane. Între numărul de cazuri diagnosticate și numărul celor care au trecut prin boală e o diferență de 18 ori. Și la gripă se întâmplă așa, nu doar la această boală.

Mi-e greu să înmulțesc acum cu 18 numărul de cazuri dar sigur trebuie să înmulțesc cu cel puțin cu 10 numărul de cazuri care a existat în România. Avem 12.000 de cazuri și probabil au fost de 10 ori mai multe, dar 120.000 este totuși un procent destul de redus.”

Pentru perioada verii, Rafila consideră că se va înregistra un număr mediu de cazuri, dar cu anumite focare în unele zone

„Modelul în cursul verii va fi, un număr mediu de cazuri, dar cu anumite focare unde se transmite în comunitate și intervenția trebuie focalizată rapid în acel loc și introduse măsuri mai stricte de izolare, dar cu profil local. Cred că acest lucru ar putea să mobilizeze și comportamentul oamenilor. Dacă văd că un comportament fără precauții generează focare și activitășile le sunt limitate, atunci fiecare dintre noi vom fi mai precauți în a face lucruri care favorizează transmiterea infecției.”

Alexandru Rafila, şeful Laboratorului Institutului Naţional de Boli Infecţioase „Matei Balş” din Bucureşti, a răspuns și întrebării privind raportările atât de diferite, de la o zi la alta, în cazul infectării cu COVID-19 și situația în care se află acum România, dacă este pe o pantă descendentă sau ascendentă.

„Depinde de structura solicitărilor, de la cine vin mai multe probe. Dacă vin mai multe probe de la persoane simptomatice, sau vin mai multe probe de la pacienți care se află deja internați. Este o chestiune legată de omogenitatea solicitării și mai este un aspect. Pe unii i-am deranjat cu această afirmație, dar depinde foarte mult dacă în anumite zone, județe, se prelevează probe de la cine trebuie.

Sunt județe care trimit câteva probe într-o zi. Dacă trimiți câteva probe într-o zi dintr-un județ întreg atunci sigur și rezultatele sunt pe măsură. (…)

Dacă se face o statistică, noi ne aflăm într-o zonă de platou, aproximativ 300-350 de cazuri zilnic și această tendință durează de 2-3 săptămâni”, a spus Rafila la Digi24.

FOTO: Inquam