Secretarul de stat Raed Arafat a spus într-o declarație pentru ProTV că trebuie să ne protejăm tot timpul pentru că nu avem de unde să știm dacă persoana cu care vorbim este infectată sau nu.

„Trebuie fiecare să poarte masca, să se protejeze pentru că nu ştii interlocutorul tău, cel care stă lângă tine, dacă e sănătos sau nu. Şi atunci e obligatoriu portul măştii şi respectarea distanţei. Vedeţi, infecţiile care vin acum, nu se ştie originea lor, nu se ştie de unde a fost infectată persoană. Asta înseamnă că este răspândire în comunitate în foarte multe zone. Tocmai din cauza nerespectării regulilor minime de protecţie.

Acum boala poate fi luată oricând, de la oricine, inclusiv de la persoane care par perfect sănătoase”, a spus Raed Arafat.

Doctorul Arafat spune că oricine nu poartă mască este în pericol pentru că 40-45% din populația infectată nu are simptome, dar poate transmite virusul. Acesta precizează că particulele ce ies din căile respiratorii pot avea virusul și acestea persistă în aer o perioadă de timp și fără mască de protecție sau fără a păstra distanța recomandată de un metru și jumătate putem să ne infectăm.

„Un meta studiu internaţional a estimat că, la nivel global, 40-45% din cei infectaţi nu au simptome. Dar pot transmite virusul la fel de uşor ca un pacient infectat. Din acest motiv, este precaut să presupunem că virusul se răspândeşte, într-un procent imens, prin intermediul persoanelor asimptomatice. Aşadar, orice persoană lângă care staţi – fie că vorbiţi ori nu – şi care nu poartă mască, este un potenţial pericol.

Când respiraţi, vorbiţi sau râdeţi, din căile respiratorii ies particule de apă, care pot avea şi virusul Sars Cov 2. Iar cei din jur se pot infecta imediat dacă aceste particule ajung pe nasul, gura sau ochii lor. Atenţie, experţii spun că particulele de apă cu virusuri rămân, plutind, o perioadă şi în aer liber.

Aşadar, purtaţi masca atunci când vorbiţi cu cineva şi încercaţi să păstraţi o distanţă de cel puţin un metru şi jumătate”, a mai spus secterarul de stat în MAI, Raed Arafat.