Varianta Omicron va ajunge și în România, așa cum a ajuns și vechea variantă Delta, consideră Raed Arafat. Acesta spune că va predomina tulpina nouă și este posibil să se înregistreze o creștere după sărbători, la fel cum s-a întâmplat după perioada de vară.

„Fără discuţie, cum a ajuns tulpina Delta, aduceţi-vă aminte cum discutam de ea, tulpina Delta era departe, era în Anglia, în unele zone şi România nu o avea, totuşi, după vară este predominantă. Iar Omicron este mult mai contagioasă decât tulpina Delta şi la acest moment toate măsurile pe care le ia ţările lumii, în general, sunt măsuri de întârziere pentru mai multe motive: să o studiem mai bine, să înţelegem impactul ei, să vedem dacă are efect vaccinul asupra ei sau nu, să vedem ce măsuri putem să luăm din punct de vedere al îmbunătăţirii vaccinurilor, dacă actualele vaccinuri nu au efect. Deja încep să apară primele informaţii”, a declarat Arafat la Digi24.

Peste 1-2 săptămâni se va afla efectul vaccinului

Având în vedere că momentan nu sunt foarte multe date despre această nouă variantă, Raed Arafat spune că va mai dura o perioadă până se va vedea care este efectul vaccinului în cazul acestei noi tulpini.

„Pe baza primelor informaţii se nuanţează măsurile, ţările încep să nuanţeze măsurile pe care le-au luat şi ieri am avut o dezbatere cu un coleg din SUA, un pneumolog care eu zic că a fost foarte bună şi a explicat cum în SUA se lucrează pe această linie şi era de părerea pe care lucrăm şi noi, că mai e nevoie de ceva timp, o săptămână, două, până se va înţelege exact efectul vaccinului, gravitatea bolii asupra celor vaccinaţi, gravitatea bolii asupra celor nevaccinaţi. la acest moment pare că totui, persoanele vaccinate nu fac formă gravă. Nu ştim, însă toate aceste detalii în amănunt şi pe cifre mari. Aşteptăm detalii suplimentare”, a declarat Arafat.

Vaccinurile vor fi adaptate

În plus, șeful DSU mai spune că deja vaccinurile sunt adaptate de companiile producătoare, precum Moderna și Pfizer, chiar dacă nu există încă o concluzie clară privind vaccinul deja existent.

„Deja companiile de producţie de vaccinuri au început să creeze anumite vaccinuri adaptate noii tulpini, chiar dacă nu avem o concluzie finală, dacă vaccinul actual are efect egal cu celelalte tulpini sau nu. Deja se fac anumite progrese. Moderna a anunţat acest lucru, Pfzer a anunţat acest lucru. Au fost diferenţe de opinie, Pfizer a anunţat că vaccinurile au efect şi protejează împotriva formelor grave, Moderna nu era convinsă de acest lucru, dar pe toate liniile se lucrează pe adaptarea vaccinurilor pentru această variantă”, a declarat Arafat.