Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat, a afirmat că societatea comercială unde s-au produs exploziile de la Crevedia nu avea documente sau autorizaţie de funcţionare.

„Noi ştim că firma cel puţin nu mai funcţiona sau clar că nu mai avea avize sau autorizaţie. Ancheta este realizată de către Parchetul General. Bineînţeles, aici participă colegii de la de la poliţie şi de la pompieri, vor avea şi ei rolul lor, dar vom aştepta să vedem ce va ieşi. Clar, din punctul nostru de vedere, firma nu avea documente sau autorizaţie să funcţioneze. În mod normal firma nu avea activitate de fapt”, a declarat Raed Arafat duminică, la Ministerul Afacerilor Interne.

Ministerul Afacerilor Interne a anunţat că în urma exploziilor de la staţia GPL din Crevedia, judeţul Dâmboviţa, au fost 58 de răniţi.

Primele opt victime au fost după prima explozie, dintre care o persoană decedată în urma unui infarct, fără arsuri, şi şapte persoane rănite (3 cu arsuri transportate la Spitalul Clinic de Urgenţă Bucureşti, 4 cu arsuri transportate la Spitalul „Bagdasar-Arseni”), precizează reprezentanţii MAI, duminică, într-un comunicat de presă.

Alte 50 de victime au suferit după a doua explozie, dintre care 3 persoane rănite transportate la UPU Târgovişte, 47 persoane la unităţi sanitare din municipiul Bucureşti, cu arsuri şi traumatisme.

Din totalul victimelor, 43 de persoane sunt cadre ale MAI (39 pompieri, 2 poliţişti şi 2 jandarmi).

Ministerul Apărării a precizat că o aeronavă C-27J Spartan a Forţelor Aeriene Române, configurată pentru misiuni medicale, a decolat duminică, în jurul orei 5,15, pentru transportarea la Bruxelles a doi pacienţi.

Cea de-a doua aeronavă C 27J Spartan a decolat la ora 8,00 cu destinaţia Milano, Italia, pentru transportul a încă doi pacienţi care au suferit arsuri.

Bogdan Despescu a solicitat o evaluare privind activitatea stației GPL

Chestorul Bogdan Despescu a solicitat o evaluare privind activitatea stației GPL pentru a afla dacă operatorul economic a respectat prevederile legale.

Chestorul Bogdan Despescu, secretar de stat în Ministerul de Interne, a anunțat că ancheta se desfășoară în colaborare cu mai multe instituții. Reprezentantul MAI a spus că ancheta va arăta dacă agentul economic care avea stația GPL de la Crevedia a respectat prevederile legale privind autorizarea și desfășurarea activității.

„Am cerut o evaluare pentru a vedea cum s-a desfășurat activitatea la acest obiectiv economic”, a declarat chestorul Bogdan Despescu.

Celula de criză deschisă după explozia de la Crevedia este activă.

„Celula de criză este operativă… până când vom clarifica situația”, a adăugat Despescu.

Duminică, autoritățile au anunțat că Secția de urmărire penală și criminalistică din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție (PÎCCJ) a preluat dosarul Crevedia. În cauză se efectuează cercetări in rem sub aspectul săvârșirii infracțiunii de distrugere din culpă care a avut ca urmare un dezastru.