Preţul grâului pe pieţele internaţionale a crescut, în august, după ce Rusia, care anul trecut a fost al treilea exportator de grâu din lume, a anunţat un embargo la exportul de cereale, ca urmare a secetei care a afectat recolta sa. Ulterior, oficialii ruşi au declarat că ar putea extinde embargo-ul până în iulie 2011.
Putin a declarat că statele exportatoare de cereale, care nu au fost afectate de secetă, i-au promis că vor păstra un surplus de cereale pentru Rusia.
"Dacă va fi necesar şi dacă preţurile vor creşte, vom apela la aceste acorduri şi vom suplini piaţa locală cu rezerve extraordinare de cereale", a declarat Putin pe site-ul guvernului rus.
Putin nu a numit ţările de la care Rusia ar putea importa cereale, însă Ministerul Agriculturii s-a referit anterior la Ucraina şi Kazakhstan ca posibili furnizori.
Seceta a dus la creşterea preţurilor de consum în Rusia, ceea ce a făcut ca estimările guvernului, privind inflaţia scăzută, să nu se adeverească. Preţurile cerealelor au crescut cu 42,5% în primele 10 luni ale anului, în vreme ce pâinea, subvenţionată, a adăugat ceva mai puţin de cinci procente, conform Institutului Naţional de Statistică.
Anterior, guvernul promisese că va vinde cereale din rezerva statului pentru a susţine preţurile scăzute. Luni, Putin a declarat că guvernul încearcă în continuare să vândă cereale din această rezervă, dar că nu a decis deocamdată când va face acest lucru.
Sursa: Agerpres