"În perioada sovietică, multe lucruri care au fost făcute nu au fost foarte bune, însă au fost inventate şi multe lucruri bune. De exemplu, exista conceptul de popor sovietic, o nouă comunitate istorică", a declarat Vladimir Putin, confruntat cu o mişcare de contestare fără precedent de la venirea sa la putere, în 2000.

Vladimir Putin, ofiţer al KGB-ului în era sovietică, este un nostalgic declarat al puterii ţării sale pe scena internaţională. În 2005, acesta a calificat dispariţia URSS-ului drept "cea mai mare catastrofă geopolitică a celui de-al 20-lea secol".

În decembrie 2011, atunci când era premier, a regretat că autorităţile sovietice nu s-au luptat suficient pentru a păstra "integritatea teritorială" a URSS-ului, care s-a prăbuşit în 1991.

În cele din urmă, în timp ce mulţi observatori l-au comparat, după decizia sa de a reveni la Kremlin în 2012, cu fostul lider sovietic Leonid Brejnev, purtătorul de cuvânt al dlui Putin, Dimitri Peskov, a dat asigurări că nu este nicio ruşine în aceasta. Numărul unu sovietic, rămas la putere timp de 18 ani, până la decesul său, a rămas pentru mulţi ruşi simbolul unei perioade de stagnare.
Sursa: Agerpres