Este o initiativa buna (si nu este prima de acest fel a agentiei) pentru ca rezultatele confirma (in cifre seci) ceea ce un simplu devorator de stiri poate confirma de aproape doi ani: Puterea politica „evolueaza frumos” pe micul ecran. O evolutie consistenta sub aspect cantitativ, dar si „impecabil de curata” sub raportul calitatii stirilor.

In cele doua saptamani monitorizate, programele de la cinci televiziuni (TV Romania 1, Pro TV, Antena 1, Prima TV si B1 TV) au difuzat 845 de minute de stiri referitoare la politica interna. Emisiunea informativa a lui B1 TV detine 36,5% din acest total, pozitionandu-se ca un program cu un continut sobru (daca mai adaugam si lipsa de interes pentru senzationalul ieftin). Principalul actor al stirilor este premierul Adrian Nastase. El a inregistrat 91 de aparitii la programele de stiri ale celor cinci televiziuni, in timp ce presedintele Ion Iliescu s-a inscris cu 45 de aparitii. Cea mai mare „vizibilitate” a lui Nastase a fost pe B1 TV, 21 de aparitii. Dar primul actor al PSD-ului a beneficiat, si aici este marea surpriza a acestei monitorizari!, de 15 aparitii in stiri cu caracter „conflictual” si doar sase in roluri pozitive, adica stiri neconflictuale. Celelalte televiziuni manifesta o politica editoriala „binevoitoare” fata de premier. si Puterea luata in ansamblu (Guvern, ministere, prefecturi, reprezentanti ai partidului de guvernamant) a evoluat la stiri cu o imagine buna cantitativ: 354 de aparitii fata de cele 97 ale Opozitiei.
Din cele 345 de aparitii, 179 sunt neconflictuale. Desi TV Romania 1 pozeaza intr-un canal independent, aceasta a difuzat 91 de stiri despre Putere, din care 55 sunt „pozitive”. si de aceasta data, B1 TV face nota discordanta, 52 de aparitii ale Puterii in stiri conflictuale.

Aparitiile neconflictuale pe micul ecran ale Puterii, in special ale premierului si ale altor reprezentanti ai PSD, vin in contradictie cu cele din presa scrisa, mai cu seama cu cele din ziarele de mare tiraj, care sunt critice, cu adevarat niste produse jurnalistice. Se poate spune ca PSD a pus saua pe marile televiziuni si ca printr-o agresiva si eficienta politica de PR face agenda stiristilor TV. (Normal ar fi ca stiristii sa-si faca agendele in functie de interesul telespectatorilor.) si toata aceasta campanie PR da rezultate din cauza slabiciunilor (financiare) si jocurilor politice ale televiziunilor private. (Televiziunea Romana e obedienta prin insasi existenta si structura sa.) Pe de alta parte, Puterea stie foarte bine sa creeze evenimente pe care le „vinde profitabil” televiziunilor. In schimb, la capitolul „marketing” Opozitia este deficitara. Acest lucru i-ar putea scuza pe stiristi, dar aparitiile lui Adrian Nastase, sub al carui patronaj s-a desfasurat „nu stiu ce” festival studentesc, de exemplu, denota o influenta clara in politicile editoriale ale posturilor. Chiar asa, in aceasta monitorizare lipseste Miron Mitrea, frecvent client al Focusului de la Prima TV. Poate ca in perioada monitorizata, nu s-a inaugurat nici un pod peste vreun parau, nu a fost reabilitata nici o portiune de sosea, poate ca ministrul a fost in concediu…
si Consiliul National al Audiovizualului (CNA) este preocupat de reflectarea vietii politice in jurnalele si dezbaterile televizate. Astfel, pe 14 noiembrie, Consiliul a dat publicitatii un raport de monitorizare care a acoperit o luna si a vizat, de asemenea, emisiunile din prime time. si din acest document rezulta ca Adrian Nastase este starul incontestabil al micului ecran. Din raportul CNA rezulta ca Puterea (membrii guvernului, parlamentarii PSD si PUR si ceilalti membri ai acestor partide) a avut o pondere de 51,2% in programele de stiri. Urmeaza, la mare distanta, Presedintia – 7,7%. Prezenta Opozitiei e de aproape 17%. „Balanta” e cat se poate de echilibrata, considera Ralu Filip, presedinte al CNA, care crede ca, spre deosebire de anul trecut cand prezenta Puterii era de 70-80% in televiziuni, acum lucrurile stau mult mai bine. Ralu Filip a explicat procentajul Puterii pe seama faptului ca aceasta este factorul de decizie „producator” de stiri si de evenimente. La randul sau, Attila Gasparik, membru CNA, considera ca „peisajul” jurnalelor TV este cat se poate de corect din punct de vedere politic. In general, membrii CNA sunt optimisti in privinta echilibrului raportului Putere – Opozitie pe micile ecrane.

Numar de aparitii* TV Adrian Nastase (26.09. – 9.10. 2002)

Postul TV    Conflictuale    Neconflictuale
Romania 1    3        14
Pro TV        6        13
Antena 1    8        12
Prima TV    4        10
B1 TV        15        6

*Au fost monitorizate programele de stiri din prime time

Numar de aparitii* TV Ion Iliescu (26.09. – 9.10. 2002)

Postul TV    Conflictuale    Neconflictuale
Romania 1    3        7
Pro TV        2        6
Antena 1    5        7
Prima TV    4        6
B1 TV        5        0

Numar de aparitii* TV Putere – Opozitie (26.09. – 9.10. 2002)

Postul TV         Putere                 Opozitie    
        Conflictuale    Neconflictuale        Conflictuale    Neconflictuale
Romania 1     36         55             16             6
Pro TV         27         35             17            3
Antena 1     42          41             15            9
Prima TV     18         25             7            3
B1 TV         52         23              17            4

Putere – Guvern, ministere, prefecturi, reprezentanti ai partidelor la guvernare
Opozitie – reprezentanti ai celorlalte partide, aflati in Parlament si in administratiile locale

Topul celor mai „vizibile” personalitati politice la TV
(7.10. – 7.11. 2002)

Personalitati        Nr. aparitii
Adrian Nastaset229
Ion Iliescutt130
Gabriel Opreatt28
serban Mihailescut27r
Traian Basescut23r
Daniela Bartostt21r
Cozmin Gusatt20r
Theodor Stolojant 20r
r
Au fost monitorizate toate emisiunile de stiri de la opt posturi TV