Potrivit acestora, la începutul anului, stocul de locuinţe se ridica la 10.000 unităţi existente la vânzare, din care cu real potenţial de vânzare erau în jur de 3.000 unităţi. În anul 2010 s-au vândut aproximativ 2.300 de locuinţe noi, din care în jur de 80% se situează sub pragul de  90.000 euro.

În aceeaşi analiză se arată că anul acesta doar 5% din locuinţele vândute se aflau într-o fază incipentă de construire. Preţurile locuinţelor noi au înregistrat scăderi şi în 2010, cu aproape 15% faţă de 2009, ajungând la o medie pentru Bucureşti de 1.158 euro/mp construit.

„Este adevărat că suntem departe de maturizarea pieţei imobiliare şi că au existat şi vor exista dezvoltatori care nu-şi vor respecta obligaţiile contractuale. Însa pentru a avea o piaţă de locuinţe noi de calitate bună, la preţuri corecte şi corelate la realităţile economice, într-un număr care să nu mai pară nesemnificativ în comparaţie cu stocul total de locuinţe, este necesară generarea de programe de dezvoltare rezidenţiale în noi zone care să dispună de utilităţile curente, de infrastructură rutieră şi de transport în comun, precum şi de minimum de facilităţi necesare traiului“, consideră consultanţii Real Time.

Aceştia mai menţionează faptul că jucătorii din piaţă recunosc că o mare parte din proiectele deja construite sunt nevandabile.
Studiul a fost prezentant în prima zi a celei de-a XVIII-a ediţie a târgului imobiliar tIMOn, care se desfăşoară în incinta mall-ului AFI Palace Cotroceni, în perioada 2-5 decembrie.