Când auzi cuvântul putere, probabil îţi trec prin minte anumite imagini: politicieni, corporaţii… Totuşi, puterea nu are de-a face numai cu relaţiile care ţin de factori exteriori. Mă gândesc la putere nu ca la un titlu, ci ca la un lucru personal, strâns legat de fiecare. Marile personalităţi, când intră într-o încăpere, fac ca lucrurile să se schimbe, energia devine pozitivă, carisma lor influenţează întreaga audienţă. Văd mai degrabă puterea ca pe abilitatea de a-ţi hrăni încrederea şi de a-ţi cunoaşte punctele forte.

În general, prima parte a vieţii o petrecem căutând succesul, un viciu care ne ţine în priză zi de zi. Apare însă un moment în cariera oricărui manager, în care, după o anumită vârstă, realizezi că poţi să îţi petreci viaţa căutând semnificaţia, moştenirea pe care o laşi în urma ta, şi nu bifând obiective. Sună artistic, dar nu aştepta sfârşitul carierei pentru a căuta înţelesul real al muncii tale.

Sigur, cu toţii aspirăm către un ţel, avem un ideal. Mai dificil e să ne angajăm pe această cale şi să ne dezvoltăm pas cu pas. Armonia nu se instalează de la sine, ci trebuie cucerită.

Personal, nu cred în reţete de succes. Există întotdeauna mai multe alternative pentru a reuşi, fie că e vorba despre recunoaşterea abilităţilor personale, fie de dorinţa de a face lucruri ori pur şi simplu de conjuncturile la care suntem martori. Ţine de tine să alegi să fii satisfăcut în muncă, să faci ceea ce doreşti cu adevărat şi nu neapărat să îţi satisfaci nevoile muncind.

Este important să-ţi găseşti vocaţia, să cauţi în direcţia potrivită pentru tine şi să nu faci eforturi pentru a fi cineva care nu eşti de fapt. Este o chestiune care până la urmă ţine şi de confortul personal. Pentru că doar aşa te vei putea canaliza pentru a-ţi urma visul şi a-ţi atinge obiectivele. Puterea înseamnă şi să ştii să spui „nu“, să aştepţi oportunităţile pe care să le simţi dedicate ţie, să nu te iroseşti în a face lucruri care nu-ţi aduc satisfacţii personale. Pentru că, până la urmă, nu poţi delimita cariera de viaţa personală, succesul profesional va fi întotdeauna o reuşită personală pentru fiecare dintre noi. Am avut întotdeauna o admiraţie deosebită pentru cei care s-au cunoscut pe sine îndeajuns de bine încât să poată face alegerea corectă din prima, dar nu toţi suntem atât de puternici.

Ai succes când ştii exact unde vrei să ajungi. Altfel, o să fii ca Alice în Ţara Minunilor, care întreabă pisica de Cheshire în ce direcţie să o ia şi primeşte un răspuns plin de adevăruri: „It doesn’t matter which way you go, if you don’t care where you want to get to“ („Nu are importanţă încotro te îndrepţi, dacă nu-ţi pasă unde vrei să ajungi.“).

Isabelle Iacob este director general al Help Net Farma SA