Spre deosebire de oameni, calculatoarele nu trebuie să doarmă. De aceea, în timp ce te odihneşti îţi poţi pune PC-ul să facă diferite operaţii care iau timp şi consumă resurse, precum back-up, scanare, defragmentarea hard discului sau descărcărea de fişere mari de pe Internet.

Nimănui nu îi place, în timp ce se află la calculator, când porneşte programul antivirus şi începe să instaleze update-uri, mai ales dacă asta se întâmplă în timpul unui joc. Operaţia consumă mult din resursele calculatorului şi îi încetinesc viteza. O soluţie ar fi să-ţi programezi PC-ul să facă această operaţie atunci când dormi.

La fel poţi proceda şi atunci când trebuie să defragmentezi hard discul sau vrei să descarci fişere mari. Pe net sunt anumite programe care îţi permit să programezi PC-ul să se oprească la orice oră, astfel încât acesta nu trebuie să funcţioneze toată noaptea.

Defragmentarea hard discului

0-47083-defragmentare.jpg

Defragmentarea hard discului, deşi ignorată de foarte mulţi utilizatori, este foarte utilă. Fragmentarea se produce în timp pe un hard disc, pe măsură ce salvaţi, modificaţi sau ştergeţi fişierele. Modificările unui fişier se salvează deseori într-o locaţie a hard discului diferită de cea a fişierului original. Modificările suplimentare se salvează în şi mai multe locaţii. În timp, atât fişierul, cât şi hard discul devin fragmentate, iar computerul va funcţiona mai lent, deoarece trebuie să efectueze căutări multiple în locuri diferite pentru a deschide un fişier. Defragmentarea hard discului înseamnă rearanjarea datelor şi reunirea fişierelor fragmentate, astfel încât computerul să funcţioneze mai eficient.

Back-up sau copierea de rezervă a fişierelor

0-47085-backup.jpg

Pentru a vă asigura că nu pierdeţi fişierele pe care le creaţi, modificaţi şi stocaţi pe computer, trebuie să le faceţi cu regularitate copii de rezervă. Se pot face copii de rezervă manuale, oricând, sau se poate configura copierea de rezervă automată. Copiile de rezervă ale fişierelor nu se fac pe acelaşi hard disc pe care este instalat sistemul de operare,  ci pe hard discuri externe, DVD-uri sau CD-uri.

Scanarea PC-ului

0-47084-scanare.jpg

Un program antivirus este obligatoriu pentru orice utilizator care accesează Internetul. Majoritatea programelor au o opţiune de scanare rapidă ceea ce înseamnă că se verifică locaţiile de pe hard discul computerului care sunt mai vulnerabile la infectarea cu programe maliţioase. O scanare completă verifică toate fişierele de pe hard disc şi toate programele care se execută în prezent şi provoacă o funcţionare lentă a computerului până la terminarea scanării.

Descărcarea de fişiere mari

Calculatorul funcţionează mai lent şi atunci când se descarcă sau se încarcă fişiere mari pe net. Majoritatea programelor de descărcat fişiere torrent au incluse opţiuni de oprire sau hibernare ale PC-ului, astfel încât calculatorul nu trebuie să funcţioneze toată noaptea.