Atunci cand prietenii nu stiu sau nu pot sa te ajute, cand preotul poate sa-ti tamaduiasca doar sufletul, iar angoasele, fobiile, depresiile te coplesesc, nu-ti raman decat doua variante: iti iei campii sau iti iei un psiholog.
Se intampla sa privim psihologii ca fiind aceia care fie ne dau un atestat pentru scoala de soferi, fie ne testeaza atunci cand plecam in armata si cam atat. Putini dintre noi ii vedem ca fiind persoanele abilitate care ar trebui sa ne repuna pe „linia de plutire” atunci cand „o luam razna” in urma unei traume psihice.
Linia care desparte normalitatea de anormalitate este atat de subtire incat, nu de putine ori, multi dintre noi traversam aceasta granita imaginara fara sa ne dam seama. Pierdem elementele de reper, nu mai acceptam realitatea si simtim cum ne coplesesc angoasele fara nici o speranta de ajutor. Comportamentele aberante pot surveni in urma unei perioade de stres prelungit, pe fondul oboselii sau ca urmare a unui soc psihic. De multe ori tot noi gasim drumul inapoi catre „normalitate”, dar ne raman cicatrici care, mai devreme sau mai tarziu, pot avea urmari nefaste.
Pentru a evita astfel de situatii cu adevarat periculoase, este indicat ca macar atunci cand trecem prin perioade dificile sa apelam la serviciile unui psiholog specialist. Doar dupa ce am urmat un tratament psihoterapeutic putem spune ca am revenit la normalitate.
Multi psihologi condamna diletantismul care a invadat aceasta profesie si speculatiile care se fac pe seama acestei stiinte. Sa ne gandim numai la tigancile care practica magia alba – o forma empirica de psihoterapie sugestiva, potrivit spuselor psihologului principal Maria Dimitropol (cercetator stiintific si director al Cabinetului PsihoDiagnostic din Bucuresti). Chestionarele din mai toate revistele care iti dezvaluie cat de fidel esti in relatiile amoroase, ce fobii ai sau cat de stresat esti nu sunt altceva decat niste prostii fara nici o baza stiintifica, asa cum ne-a explicat Maria Dimitropol. Un test psihologic care sa reflecte personalitatea intervievatului sau care sa masoare coeficientul sau de inteligenta trebuie sa fie standardizat, adaptat grupului social caruia i se adreseaza, iar citirea rezultatelor se face respectand metode statistico-matematice exacte.
Daca nu stiti ce poate oferi un cabinet de psihologie, va putem da un singur exemplu. Cabinetul psihologului Cristiana Levitchi asigura psihoterapie pentru: tulburari fobice (claustrofobie, agorafobie, rau de inaltime etc.), bulimie, atacuri de panica si anxietate generalizata, insomnii, migrene, cosmaruri, ejaculare precoce, astm bronsic, gastrita, iritatii, dependenta de alcool, ameteli si altele.
Cu totii suntem labili psihic, intr-o masura mai mare sau mai mica, putand „claca” in orice moment. Pe taramul lui „psiho”, prevenirea nu numai ca este utila, dar este si singura sansa. Un psiholog cu o pregatire insuficienta sau care aplica o terapie nepotrivita nu ar face decat sa agraveze starea pacientului. Asadar, este bine de stiut ca nu tot ce zboara se mananca.