Conform proiectului de hotărâre care figurează pe ordinea de zi a şedinţei CGMB, scopul protocolului îl constituie sprijinirea Asociaţiei în elaborarea şi depunerea aplicaţiei pentru administrarea în comun a parcului natural. 

Astfel, Asociaţia va trebui să elaboreze şi să depună procedura necesară pentru administrarea parcului, iar în cazul în care va prelua viitoarea administraţie a ariei respective, să iniţieze şi să deruleze procedurile ştiinţifice pentru elaborarea planului de management. De asemenea, Asociaţia ar urma să organizeze şi implementeze activităţi din domeniile cercetare ştiinţifică, educaţie ecologică, conservarea naturii, turism, dar şi să propună către Primărie proiecte vizând parcul. 

Pe de altă parte, Primăria se angajează să susţină proiectele de cercetare, educaţie şi conservarea ale Asociaţiei, dar şi să se implice activ, prin resurse umane şi financiare, în domenii precum infrastructura de vizitare turistică, infrastructura de utilităţi, pază, protecţie, conexiune cu oraşul. 

Proiectul se încheie pe o perioadă de cinci ani. 

Din raportul de specialitate reiese că actualul amplasament al Lacului Văcăreşti reprezintă o arie naturală cu o suprafaţă de 183 hectare, situată în Sectorul 4, unde s-a dezvoltat un ecosistem natural specific unei delte cu numeroase canale, bălţi, zone mlăştinoase, alimentate de ape subterane ce au favorizat dezvoltarea unei vegetaţii bogate, cu sute de specii de plante, precum şi existenţa a peste 90 de specii de păsări şi mamifere. 

Pe 11 mai, prin hotărâre de Guvern zona a fost declarată parc natural, instituindu-se regimul de arie naturală protejată. 

Pe 29 noiembrie, primarul general al Capitalei, Gabriela Firea, declara că, alături de primarul Sectorului 4, Daniel Băluţă, a avut mai multe întâlniri cu membri ai Asociaţiei Parcul Văcăreşti, pentru a prelua împreună administrarea Parcului Natural Văcăreşti. Ea a susţinut că este nevoie de investiţii în infrastructură pentru amenajarea zonei şi redarea ei circuitului turistic. 

"Orice capitală europeană dacă ar deţine o astfel de valoare, o deltă urbană, ar investi şi ar da-o în circuitul turistic, în circuitul public, pentru că investiţia nu reprezintă bani pierduţi, investiţia se va întoarce înzecit, poate însutit", aprecia ea. 

Pe 9 decembrie, ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Cristiana Paşca Palmer, a anunţat demararea procedurilor de atribuire în administrare a 11 arii naturale protejate, printre care şi Parcul Natural Văcăreşti. Ea a menţionat că toţi cei care vor să depună proiecte pentru administrarea Parcului Natural Văcăreşti au la dispoziţie 30 de zile, iar documentele solicitate sunt disponibile pe site-ul Ministerului Mediului. 

AGERPRES