Avocatul Nikolai Hadjigenov, unul din organizatorii protestelor care au avut loc în Bulgaria în ultimele 11 zile, a declarat că lucrurile vor fi duse până la capăt, informează EFE.

Pentru ziua de azi, parlamentul de la Sofia are programată dezbaterea moțiunii de cenzură prezentată de opoziţia socialistă, a cincea împotriva guvernului de la preluarea puterii în 2017.

Protestatarii au de gând să blochez atât parlamentul cât și accesul în clădirea tribunalului din capitala Bulgariei.

Ce a dus la această situație

Declanşatorul protestelor a fost apariţia unor imagini în care poliţia scoate un politician al opoziţiei de pe o plajă publică folosită ca proprietate privată de oligarhul Ahmed Dogan.

În ziua următoare, procuratura a percheziţionat sediul preşedinţiei şi a reţinut doi consilieri ai şefului statului, Rumen Radev, sub acuzaţiile de trafic de influenţă şi furt de secrete de stat, notează agerpres.ro.

Protestatarii cer demisia premierului bulgar Boiko Borisov, pe care îl acuză de corupţie şi a procurorului general Ivan Gheşev, pe care îl consideră un apropiat al reţelelor de crimă organizată din Bulgaria.

18.000 de oameni au ieșit la protest în a 8-a zi

Peste 18.000 de bulgari au manifestat pentru a opta zi la Sofia, cerând demisia guvernului pe care îl acuză de corupţie şi legături oligarhice, relatează AFP.

Manifestanţii, între care mulţi tineri, au blocat traficul în centrul capitalei bulgare timp de şapte ore. În ritmul tobelor, ei au purtat steaguri şi au scandat ”vom fi aici în fiecare zi”, ”demisie” şi ”mafia” la adresa guvernului de centru-dreapta al lui Boiko Borisov, la putere de 10 ani, aproape fără întrerupere.

De asemenea, protestatarii au solicitat demisia procurorului general Ivan Guechev, pe care îl acuză de ”parţialitate”. Guechev, care subliniază că ”toţi sunt egali în faţa legii”, a ordonat joia trecută o percheziţie la birourile a doi consilieri ai preşedintelui Rumen Radev, apropiat socialiştilor, care denunţă ”caracterul mafiot” al guvernului.

Proteste față de corupţie şi pentru demisia guvernului care au făcut obiectul unei serii de scandaluri au avut loc joi în aproximativ zece oraşe din Bulgaria.