"Potrivit unui bilanţ preliminar, în urma ciocnirilor de amploare de la Janaozen, 10 persoane au murit şi mai multe au fost rănite, între care şi poliţişti" – a indicat procurorul general kazah Askhat Daulbaev, citat de Interfax Kazahstan.

Aparent, protestatarii erau foşti angajaţi concediaţi din industria petrolieră.

Companuia KazMunaiGas Exploration Production, listată la bursa londoneză, a transmis un comunicat prin care asigură că instalaţiile sale din vestul Kazahstanului nu au fost afectate de ciocnirile din Janaozen şi precizează că a luat măsuri de sporire a securităţii la faţa locului.
UPDATE: Procurorul Daulbaev a precizat că au fost incendiate primăria din oraş, un hotel şi sediul companiei petroliere Ozenmunaigaz.

Potrivit unui fotoreporter al AFP, toate comunicaţiile telefonice cu oraşul de la malul Mării Caspice au fost întrerupte.
Sindicatul independent ODAK a menţionat într-un comunicat că peste 3000 de persoane – manifestanţi cerând majorări salariale şi localnici care îi susţin – s-au adunat în piaţa centrală în timpul festivităţilor de marcare a 20 de ani de independenţă a Kazahstanului. Conform comunicatului, forţele de ordine au deschis focul după ce manifestanţii au urcat la tribuna instalată în piaţă pentru aceste festivităţi.

Procurorul general nu a confirmat această versiune, afirmând că un grup de "vandali" a atacat civili şi poliţişti.

<iframe width="640" height="480" src="https://www.youtube.com/embed/GS_cSab8l88" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>