Cunoscutul protestatar Cristian Mihai Dide rămâne în arest!

Contestaţia depusă de avocaţii acestuia a fost refuzată ca fiind neîntemeiată, astfel că Dide va rămâne în arest în dosarul “Droguri la DIICOT”.

Decizia luată de Curtea de Apel Iaşi în cazul lui Cristian Mihai Dide

Soluţia pe scurt, dată de Curtea de Apel Iaşi, este următoarea, potrivit portal.just.ro:

“În baza art. 4251 alin. 7 pct. 1 lit. b rap. la art. 204 Cod procedură penală respinge ca nefondată contestaţia formulată de inculpatul Dide Cristian – Mihai împotriva încheierii nr. 277/JDL din data de 23.11.2021 pronunţată de judecătorul de drepturi şi libertăţi de la Tribunalul Iaşi în dosarul penal nr. 6229/99/2021, încheiere pe care o menţine.

În temeiul dispoziţiilor art. 275 alin. 2 Cod procedură penală obligă pe contestatorul inculpat la plata sumei de 300 lei, cu titlu de cheltuieli judiciare către stat.

Definitivă. Soluţionată în şedinţa camerei de consiliu şi pronunţată prin punerea minutei la dispoziţia părţilor şi a procurorului, prin mijlocirea grefei instanţei, azi, 26.11.2021.”

Un anunţ a fost făcut, vineri, şi pe pagina de Facebook Legalizăm.ro.

De unde a plecat întreg scandalul?

Cristian Mihai Dide a fost arestat preventiv pentru 30 de zile, fiind acuzat că a procurat canabis şi a trimis două astfel de colete cu droguri la sediile DIICOT – Structura Centrală şi Serviciul Teritorial Iaşi.

Dide nu a făcut însă trafic de droguri, ci a vrut să demonstreze autorităţilor competente că în România se pot cumpăra şi vinde droguri fără niciun efort, la un click distanță, prin curier.

Protestatarul a comandat, în ianuarie 2020, muguri de CBD care conțineau un procent mic de THC şi a trimis un colet cu mugurii respectivi la DIICOT, în semn de protest. Mai mult, bărbatul s-a autodenunțat încă de atunci.

România nu este pregătită pentru legalizarea marijuanei

Gigel Lazăr, preşedintele Federaţiei Neguvernamentale Antidrog – FNA şi al CIADO România, consideră că ţara noastră este încă departe de legalizarea marijuanei.

„Pregătirea trebuie să fie mult mai amplă, nu e doar așa o chestie *Hai să legalizăm!*. Legalizăm ce? Cum? La ce mod? Cu ce infrastructură? Care sunt termenii de comercializare sub aspectul compoziției sau conținutului THC? Cine va verifica modalitatea de vânzare? Avem noi infrastructura totală? Nu! E o chestie complexă!

Mai apare segmentul policonsumului. Există această practică a multor tineri: să consume marijuana, iar seara, când merg în diferite cluburi sau la diferite petreceri, festivaluri, să înceapă să consume boabe de diferite variante. Noi nu avem cultura și știința consumului de droguri cum au occidentalii, țări în care se consumă de 40-50 de ani. Este iar un risc.

Olanda nu a legalizat consumul. Olanda a dezincriminat consumul propriu! Sunt lucruri de nuanță, dar în același timp, transmise greșit în sânul populației, avem surpriza să creăm niște confuzii foarte mari”, a declarat Gigel Lazăr, într-un interviu acordat DCNews.