‘Ani întregi, lucrătorii din sănătate ne-au atras atenţia că nu au resurse suficiente în ce priveşte personalul, numărul de paturi şi echipamentele pentru a putea îngriji oameni în mod decent’, a declarat pentru Reuters Aurelie Trouve, purtătoare de cuvânt a grupului de activişti ‘Attac’, aflat în spatele protestului.

Medalia dispreţului

Protestatarii au aşezat un banner uriaş, în formă de medalie, pe care au numit-o ‘Medalia dispreţului’, pe treptele ministerului, pentru a scoate în evidenţă ceea ce ei consideră a fi eşecul guvernului de a asculta preocupările lucrătorilor din sistemul medical.

Guvernul preşedintelui Emmanuel Macron a decis să le acorde un bonus de 1.500 de euro angajaţilor din sectorul public de sănătate, în semn de recunoaştere a rolului lor în combatarea epidemiei.

Cu toate acestea, mulţi angajaţi din sistem sunt de părere că guvernul ar trebui să facă mai mult pentru ei. În cursul săptămânii, un alt protest al lucrătorilor din sectorul de îngrijire s-a soldat cu violenţe.

Franța nu va mai prelungi starea de urgență

În Franța, Guvernul consideră că datele privind contaminarea cu COVID-19 justifică o decizie de renunțarea la prelungirea stării de urgență sanitareă, care expiră pe 10 iulie. Un proiect de lege aprobat, săptămâna trecută, de guvern a intrat, astăzi, în dezbatere Parlamentului.

Evoluția pozitivă a situației epidemiologice, din Franța, a determinat Guvernul să decidă că nu nu mai este nevoie de prelungirea stării de urgență sanitare. Proiectul de lege elaborat împreună de ministerele Sănătății și de Interne, prevede însă o perioadă de tranziție de aproape patru luni, începând cu 11 iulie, în care șeful guvernului să-și păstreze prerogativele de a putea limita libertatea de mișcare, de adunare, precum și alte drepturi cetățenești, în cazul în care țara se va confrunta din nou cu epidemia.

În dezbaterea pe articole în prima lectură, din această după amiază, partidele din opoziție au contestat dreptul guvernului de a decide singur, până la 30 octombrie, îngrădirea libertății cetățenilor, în special dreptul de a circula și de a manifesta dar și obligativitatea de a purta mască în transportul în comun.