Astfel, dacă la 31 octombrie 2012, averea lui Ortega era cotată de BBI la 55 miliarde de dolari, avere care include și pachteul de 59% din retailerul de îmbrăcăminte Zara, pe 30 noiembrie, valoarea averii acestuia ajunsese la 56,2 miliarde de dolari, consemnând cea mai mare creștere înregistrată anul acesta de cei 40 de miliardari monitorizați zilnic de Boolberg. Astfel, în timp ce averile lui Carlos Slim sau Bill Gates, au consemnat creșteri de 18%, respectiv 11%, Ortega marchează o creștere de 59,4% în 2012.
Amancio Ortega a început construcția celui mai mare retailer de îmbrăcăminte în 1975 pe litoralul spaniol, în La Coruna. La ora actuală Ortega deține peste 1.600 de magazine în 85 de țări de pe șase continente.
În condițiile în care miliardarii lumii pierd, Ortega este printre puținii câștigători. Pentru spaniol, anul 2012 a fost unul de creștere puternică, în ciuda recesiunii cu care se confruntă țara sa natală. În prima jumătate a anului 2012, Inditex a avut venituri de 9,2 miliarde de dolari, în creștere cu 17% față de aceeași perioadă a anului trecut. Istoricii vânzărilor cu amănuntul nu sunt deloc mirați că turbulențele financiare contribuie la dezvoltarea businessului Zara. Practic, retailerul oferă îmbrăcăminte cool la prețuri mai accesibile. „Deseori, ducesa de Cambridge, Kate Middleton a fost fotografiată purtând îmbrăcăminte marca Zara”, spune Nancy Koehn, un istoric al vânzărilor cu amănuntul de la Harvard Business School.