Pentru a-i returna, autorităţile le-au impus, încă din 2003, hotelierilor din Poiana Braşov o taxă suplimentară la apa menajeră.

Este vorba despre un tunel care străpunge un munte din Poiana Braşov. Face parte din noua reţea de evacuare a apelor menajere, pentru care hotelurile din zonă plăteau taxe suplimentare încă din 2003.

Noua reţea de evacuare a apelor menajere are o lungime de 15 kilometri. Apa e evacuată gravitaţional, prin conducte cu diametrul de 30 şi respectiv 40 de centimetri. Din cauza topografiei terenului, a fost nevoie de construirea unei galerii subterane de aproape un kilometru lungime.

Tunelul străpunge muntele pe o distanţă de peste 900 de metri. În tunel a fost instalată o conductă cu diametrul de 40 cm, ce asigură un debit de 26 de litri pe secundă. Tunelul se termină cu o scară metalică, montată într-o galerie verticală betonată, cu înălţimea de 13 metri.

„Deschidem uşa din amonte, se face o ventilaţie naturală, datorită diferenţei de nivel, se aşteaptă, bineînţeles, o oră, după care se intră. Avem un detector de gaz, în momentul în care datele sunt în parametri, putem intra, fără niciun fel de problemă”, spune Andrei Tulpan, adjunct-şef sector Poiana Braşov, Compania Apa.

Apele ajung din Poiana Braşov în Râşnov şi sunt dirijate apoi într-o staţie modernă de epurare, lângă municipiul Braşov.

Canalizarea plătită de hotelieri poate prelua un debit de patru ori mai mare, faţă de volumul de apă menajeră evacuat în prezent.

Citește și: