Vineri, 16 noiembrie 2018, de la ora 20:00, are loc concertul VERTIGO la Casa Boema, repertoriul incluzând lucrări de Carl Maria von Weber (Cvintet cu clarinet în si bemol major, Op. 34), Steve Reich („New York Counterpoint” pentru clarinet amplificat și bandă), Helena Winkelmann („Ciaconna” pentru vioară solo) și Philip Glass (Cvartet de coarde nr. 2 „Company”). Vor interpreta: violoniștii Max Baillie și Jonian Ilias Kadesha, violoștii Meghan Cassidy și Răzvan Popovici, violonceliștii Justus Grimm și Valentin Răduțiu și clarinetistul Thorsten Johanns.

 

Seara de sâmbătă, 17 noiembrie, de la ora 19:00, aduce pe scena Bisericii Reformate Calvine concertul ANIMA ALLEGRA. Repertoriul conține compoziții de Richard Strauss (Capriccio pentru sextet de coarde, Op. 85), Frank Bridge (Lament pentru două viole),  Wolfgang Amadeus Mozart (Cvintet cu clarinet în la major, KV 581). La acest concert intrarea este liberă.

 

Duminică, 18 noiembrie, de la ora 19:00, publicul este invitat la concertul SoNoRo SIDE EFFECTS, la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj Napoca, Sala Auditorium Maximum.

Repertoriul cuprinde compoziții de Wolfgang Amadeus Mozart (Grande Sestetto Concertante în mi bemol major, KV 364 după Sinfonia Concertante), Valentin Silvestrov (The Messenger pentru pian solo), Johannes Brahms (Cvintet cu clarinet în si minor, Op. 115) și George Enescu (Rapsodia Română nr. 1 într-un aranjament pentru cvartet cu pian de Thomas Wally). La acest concert, artiștilor din serile precedente li se alătură pianista Diana Ketler, Directorul artistic al Festivalului SoNoRo.

Festivalul SoNoRo se reîntoarce cu drag în Cluj-Napoca, unde are cel mai consistent program, după cel din București. Anul acesta vom oferi patru concerte, cu un repertoriu cât se poate de divers, adaptat fiecărui spațiu care le găzduiește, pentru o experiență completă, acustică și vizuală. Astfel, vă invităm vineri seară la VERTIGO, un concert amețitor în mansarda Casei Boema, unde Thorsten Johanns va contrapunca acordurile clasice cu al său clarinet, în “New York Counterpoint”, de Steve Reich. Tot aici vom oferi publicului o intrepretare a Cvartetului de coarde nr. 2 „Company”, de Philip Glass. Sâmbătă vom reveni în Biserica Reformată Calvină, cu un program înălțător, ANIMA ALLEGRA, ce cuprinde lucrări de Richard Strauss, Frank Bridge și Wolfgang Amadeus Mozart, pentru a încheia duminică, fulminant, în sala Auditorium Maximum a Universității Babeș-Bolyai, unde vom relua și Rapsodia Română de George Enescu, pentru clujenii care nu a putut participa la concertul de deschidere de la Banca Națională a României, declară Răzvan Popovici, Directorul Festivalului SoNoRo.

 

Luni, 19 noiembrie, Festivalul SoNoRo ajunge în Brașov, unde va avea loc concertul SoNoRo – SIDE EFFECTS, de la ora 19:00, la Sala Patria. Repertoriul concertului conține lucrări de Wolfgang Amadeus Mozart („Grande Sestetto Concertante” în mi bemol major, KV 364 după „Sinfonia Concertante”), Valentin Silvestrov („The Messenger” pentru pian solo), Johannes Brahms (Cvartet cu pian în sol minor, Op. 25), dar și celebra „Rapsodia Română nr. 1” de George Enescu, într-un aranjament pentru cvartet cu pian de Thomas Wally.

Mă bucur să revenim la Brașov cu Festivalul SoNoRo, anul acesta pregătind un repertoriu eterogen – Mozart, Brahms, dar și o lucrare de un rafinament stilistic desăvârșit – „The Messenger” pentru pian solo, semnată de Valentin Silvestrov. În același timp, piesa de rezistență este celebra Rapsodie Română a lui George Enescu, într-un aranjament special,care stârnește de fiecare dată emoții profunde atât muzicienilor, cât și publicului. De altfel, în acest an, de Centenarul României, am celebrat și noi esența talentului și spiritului autentic românesc prin intermediul CD-ului Rhapsodie Roumaine, un material ce conține o colecție de lucrări inspirate din folclorul nostru și semnate de George Enescu și Béla Bartók – declară Răzvan Popovici, Directorul Festivalului SoNoRo.

 

Ediția a XIII-a a Festivalului SoNoRo, ce a început pe 2 noiembrie 2018 la București, se va încheia pe 20 noiembrie la Sibiu, la Filarmonica Sibiu – Sala Thalia, unde, de la ora 19:00, va avea loc concertul RHAPSODIE ROUMAINE – LES MESSAGÈRES.

Repertoriul concertului de la Sibiu include Nocturna „Ville d’Avrayen” pentru cvartet cu pian de George Enescu, o lucrare pentru cvartet de coarde nr. 2 în la minor, Op. 35 de Anton Arensky, o compoziție pentru cvartet cu pian în sol minor, Op. 25 de Johannes Brahms și „Rapsodia Română nr. 1” într-un aranjament pentru cvartet cu pian de Thomas Wally, în interpretarea unor muzicieni renumiți: violiștii Max Baillie și Răzvan Popovici, violonceliștii Valentin Răduțiu și Justus Grimm, pianista Diana Ketler și clarinetistul Thorsten Johanns.

„Rapsodia Română” ajunge la Sibiu, după un lung turneu ce a început în luna ianuarie a acestui an, la Viena, când CD-ul „Rhapsodie Roumaine”, realizat pentru celebrarea Centenarului Marii Uniri, a fost lansat în celebra sală Musikverein, una dintre cele mai cunoscute din Europa. După debutul la Viena, „Rhapsodie Roumaine” a călătorit la München, Izmir sau Arezzo, dar și în renumita JT Hall din Tokyo și alte orașe din țara „Țara Soarelui Răsare”. CD-ul cuprinde cele mai cunoscute compoziții create de George Enescu și Béla Bartók, inspirate din folclorul românesc. Mai multe detalii despre înregistrarea CD-ului, într-un film de prezentare AICI.

 

„Rapsodia română” a fost, desigur, inclusă și în cadrul Festivalului SoNoRo, deschizând, la Palatul Cotroceni din București, seria de concerte a celei de-a XIII-a ediții. Turneul a continuat la Timișoara, Cluj-Napoca și acum la Sibiu, urmând să treacă din nou granițele țării spre Europa, cu un concert în Franța, la Paris, pe 2 decembrie, și două în Olanda, la Haga, pe 5 decembrie, și la Amsterdam, pe 6 decembrie.

Mai multe informații despre concerte și artiști pe www.sonoro.ro 

**

Înființat în anul 2006, Festivalul SoNoRo a adus muzica de cameră în prim-planul vieţii culturale româneşti şi a inclus scena muzicală românească într-o reţea de festivaluri europene de înaltă ţinută. Pe lângă parteneriate regulate cu festivaluri din Italia, Letonia, Germania, Anglia, Austria, Israel şi Japonia, SoNoRo a concertat în unele dintre cele mai renumite săli din lume, cum ar fi Wigmore Hall din Londra, Konzerthaus din Viena, YMCA din Ierusalim şi Carnegie Hall din New York.

Platforma culturală SoNoRo include Festivalul SoNoRo (13 ani), SoNoRo-Inteferențe, programul de burse și workshop-uri pentru tineri muzicieni (12 ani), SoNoRo On Tour (11 ani), SoNoRo Arezzo (8 ani), SoNoRo Conac, seria de concerte estivale găzduite de clădiri de patrimoniu din România (6 ani).

SoNoRo este membru al European Festivals Association.

Relații cu presa:

Mihaela Tăut
mihaela.taut@sonoro.ro
+ 40 751 078 152

Veronica Ștefan
veronica@sonoro.ro
+ 40 723 270 430