În acest context, intervalul va fi dominat de o vreme călduroasă, chiar caniculară, pe întreg teritoriul agricol al ţării. Temperatura medie diurnă a aerului va fi cuprinsă între 20 şi 33 de grade Celsius, abaterile termice pozitive fiind între 1 şi 9 grade Celsius, în aproape toată ţara.

Maximele se vor situa între 28 şi 39 de grade Celsius, iar minimele vor oscila între 10 şi 26 de grade Celsius, în cea mai mare parte a teritoriului. Pe de altă parte, se întrevăd precipitaţii sub formă de aversă, însoţite de descărcări electrice, intensificări de scurtă durată ale vântului şi izolat căderi de grindină. Local, cantităţile de apă pot fi mai însemnate din punct de vedere agricol.

Din punct de vedere agrometeorologic, prognoza ANM relevă faptul că în cultura de porumb conţinutul de umiditate pe adâncimea de sol 0-100 cm va prezenta valori scăzute şi deosebit de scăzute, seceta pedologică fiind moderată, puternică şi extremă în Crişana, Maramureş, Moldova şi Dobrogea, pe suprafeţe agricole extinse din Banat, Oltenia, Muntenia, vestul Transilvaniei. În cea mai mare parte a Transilvaniei, nordul şi nord-vestul Munteniei, local în centrul, sudul şi estul Olteniei, izolat în vestul Banatului, aprovizionarea cu apă a solului se va încadra în limite satisfăcătoare până la apropiate de optim.

Pe fondul temperaturilor maxime deosebit de ridicate, situate peste limitele biologice critice de rezistenţă a plantelor (30-32 grade Celsius), asociate cu deficite de apă în sol, la culturile prăşitoare se va produce fenomenul de ofilire temporară şi răsucire a aparatului foliar în orele de amiază, îngălbenire şi/sau uscare prematură a frunzelor bazale, precum şi forţări stadiale.

La grâul de toamnă înfiinţat în perioada optimă va fi posibilă finalizarea lucrărilor de recoltare, iar în culturile întârziate fenologic se va putea definitiva maturitatea ceară (100%), plantele aflându-se predominant la maturitate deplină (10-100%) şi recoltare.

În cea mai mare parte a regiunilor, floarea-soarelui îşi va definitiva formarea calatidiului (80-100%), aflându-se predominant la înflorire (10-100%) şi maturitate în ceară (10-70%), iar cultura de porumb va înregistra formarea paniculului (70-100%), înflorire/mătăsire (30-100%), precum şi maturitatea în lapte şi ceară (10-50%).

La sfecla de zahăr vor predomina dezvoltarea aparatului foliar (33-39 frunze) şi alungirea/îngroşarea axei hipocotile (10-100%), în timp ce la cartof creşterea lăstarilor laterali (90-100%), îmbobocire, tuberizare şi înflorire (10-100%), precum şi veştejirea vrejilor (10-20%). Speciile pomicole se vor afla la creşterea/coacerea rodului, acumularea zaharurilor în fructe, iar la soiurile ajunse la maturitatea tehnologic se vor continua lucrările de recoltare.

În cazul viţei de vie, în cea mai mare parte a podgoriilor se vor semnala creşterea frunzelor, lăstarilor laterali şi a boabelor.

Lucrările agricole specifice campaniei de vară (recoltare, erbicidări, tratamente împotriva bolilor şi dăunătorilor, eliberarea terenurilor de resturile vegetale etc.) se vor putea efectua în bune condiţii, în zilele fără precipitaţii, precizează ANM. AGERPRES