77-8194-1.jpgPiaţa bursieră a scăzut vertiginos mai multe şedinţe consecutiv. Ca urmare, şi performanţa portofoliului Capital a coborât din nou la cota de 10% cumulat, comparativ cu începutul anului.

Conjunctura rămâne nefavorabilă atât pe plan extern (scăderi ale indicilor burselor mari, creşteri ale cotaţiilor petrolului şi aurului către maxime ale ultimilor 20-30 de ani), cât şi pe plan intern (inflaţie în creştere, deficit de cont curent mare, modificare în sens negativ a perspectivelor de rating pentru Romania). În aceste condiţii, investitorii străini preferă să rămână pe pieţele mature şi lichide, de pe care pot ieşi mai repede şi în condiţii mai bune în cazul în care o astfel de decizie se va impune, decât să-şi asume riscul de lichiditate şi de curs valutar aferent unei burse mici, dintr-o ţară emergentă.

Investitorii autohtoni sunt şi ei mai tentaţi de riscul redus al unui plasament în oferta publică a Transgaz, chiar dacă sunt conştienţi că, din cauza gradului mare de suprasubscriere, randamentul obţinut pentru suma totală subscrisă va fi foarte redus. În piaţă nu prea intră bani nici de la extern, nici de la intern, aşa că în zilele următoare scăderile ar putea continua, înainte ca piaţa să găsească un suport de la care să aibă forţa să revină pe tendinţa pozitivă.

Sursa: www.ktd.ro