Ultima săptămână a adus creşteri semnificative pentru principalele titluri tranzacţionate la BVB. În piaţă au intrat sume importante de bani încă de la finele săptămânii trecute şi volumele de tranzacţionare s-au îmbunătăţit, iar asupra cotaţiilor s-a exercitat o presiune ascendentă.

A fost destul de vizibilă prezenţa investitorilor puternici din afara ţării, aceştia continuând să fie cei mai importanţi cumpărători din piaţă. Faptul că în România intră în această perioadă fonduri importante din străinătate se poate constata şi din evoluţia cursului de schimb, raportul EUR/RON înregistrând în continuare scăderi importante. Aşa cum este şi firesc, o parte a acestor fonduri (încă foarte mică, după părerea mea) este direcţionată şi către companiile listate la bursă şi, ca atare, toţi indicii au consemnat în această perioadă noi maxime istorice.

Creşterea celui mai urmărit segment al bursei (cel a SIF-urilor) se datorează în cea mai mare măsură unei decizii dată publicităţii joi, 21 iunie, de către CNVM şi care se traduce prin crearea posibilităţii ca fondurile de investiţii din aceeaşi familie (administrate de aceeaşi companie de asset management) să poată cumpăra fiecare până la pragul maxim de 1% din capitalul social al unui SIF (şi nu maximum 1% pe ansamblul familiei de fonduri, ca până acum).

48-3681-tabel.jpg

sursa: www.ktd.ro