Andrei Baciu a vorbit despre cel de-al patrulea val al pandemiei de coronavirus. Potrivit acestuia, numărul infectărilor cu noul coronavirus au crescut semnificativ în ultimele săptămâni, iar tulpina Delta are un rol major.

El a adăugat că această variantă a virusului se răspândește mult mai repede de la o persoană la alta, iar pe lângă ea, mai sunt și alte variante care s-au extins în Europa.

“Ne uităm pe cifre care ne explică în ce situație suntem. Media numărului de cazuri pe ultimele șapte zile a ajuns la 100, nu am mai atins acest plafon de la mijlocul lunii iunie. Procentul din testele efectuate care sunt pozitive crește, va ajunge curând la 1%.

Toate vin în contextul valului patru care există în regiune, determinat de această tulpină Delta, se răspândește mai repede de la o persoană la alta, cu atât mai mult cât oamenii interacționează cu mult mai mulți oameni.

Încă nu este tulpina Delta dominantă, le avem pe celelalte, însă vedem că sunt 19 țări la nivel european unde a devenit dominantă. Se va intensifica și la noi inevitabil”, a spus Andrei Baciu.

Al patrulea val începe în septembrie 

Totodată, acesta a subliniat faptul că explozia de infectări se resimte în fiecare săptămână, iar explicația o reprezintă călătoriile pe care românii le efectuează în perioada verii și care au un risc suplimentar.

Andrei Baciu susține că România riscă să ajungă într-o capcană, iar viețile  românilor ar urma să se schimbe radical în următoarea perioadă.

”Avem o analiză foarte clară de la colegii de la INSP, un lucru care iese în evidență este că pe intervalul 20-39 avem cea mai mare creștere de cazuri de la o săptămână la alta. Săptămâna trecută avem o creștere de 139% față de acum două săptămâni.

Sigur, explicația din spatele acestui detaliu este dată de faptul că oamenii călătoresc, te întâlnești cu oameni care au un risc suplimentar, oameni cu care nu te-ai întâlni în mod normal.

Iar acest lucru se va vedea încet, încet și la noi. Vreau să fac o mențiune importantă. Riscăm să ajungem într-o capcană cognitivă, de a avea o falsă senzație de protecție dată de o percepție negativă a situației de fapt.

Nu ne convine că vine un nou val, viața noastră se va schimba puțin, toate aceste lucruri le respingem puțin, e o percepție justificată. Oamenii oricum au trăit sub un stres semnificativ, fiecare vrea să se bucure de un moment de vacanță, poate un reflex automat este că nu vrem să auzim de aceste lucruri și nu adoptăm comportamente specifice protecției”, a adăugat acesta.

Românii ar trebuie să renunțe la concedii

Întrebat despre care este cel mai posibil scenariu, andrei Baciu susține că cei de la INSp anunță peste 1.500 de infectări pe zi la finalul lunii septembrie.

“Colegii de la INSP au făcut aceste analize, iar până în momentul de față se încadrează în cel de-al patrulea scenariu, pe baza acestei predicții, peste 1000-1500 de cazuri pe zi la vârful acestui val care ar putea să fie la finalul lunii septembrie. Toate aceste analize au un anumit grad de încredere care descrește odată cu trecerea timpului, fiind variabile importante care dau acest trend”, a adăugat Andrei Baciu.

Acesta a fost întrebat dacă românii ar trebui sau nu să renunțe la concedii. Andrei Baciu susține că nu trebuie să renunțăm la călătorii, însă viața trebuie trăită într-un mod responsabil.

“Sunt două abordări distincte. Haideți să ne trăim viața responsabil, fiecare ne putem da seama unde este o zonă safe pentru noi să stăm fără mască și unde nu”, a mai spus Baciu.