Omenirea a pierdut un om minunat

Universitatea americană unde preda a transmis tragica veste vineri, 11 iunie. Potrivit anunțului respectiv, decesul lui Ei-ichi Negishi a avut loc la Indianapolis în data de 6 iunie, iar familia sa prevede să-i repatrieze trupul în Japonia anul viitor, transmite france24.com

Cei trei chimişti menționați anterior au fost recompensaţi cu premiul Nobel pentru a fi creat instrumente mai sofisticate de chimie, deschizând cale unor tratamente împotriva cancerului şi unor produse electronice şi plastice revoluţionare.

Descoperirile lor au deschis calea unor tratamente revoluționare

Comitetul Nobel a informat că descoperirile lor au permis la sute de cercetători să sintetizeze numeroase substanţe prezente în natură din întreaga lume, din mările Italiei până în oceanele filipineze sau jungla din Borneo. Totodată, Comitetul a amintit de faptul că Negishi comparase munca lor cu „un joc de lego ce poate fi asamblat sub orice formă, dimensiune, sau culoare”.

„Omenirea a pierdut un om minunat, cineva care a făcut diferenţa în viaţa oamenilor atât ca om de ştiinţă cât şi ca fiinţă umană”, a subliniat preşedintele Universităţii Purdue, Mitch Daniels.

Născut în 1935 la Changchun, un oraş japonez în acea vreme care în prezent aparţine Chinei, profesorul Negishi şi-a încheiat studiile în Japonia înainte de a se angaja într-o companie de produse chimice şi farmaceutice din Teijin.

Acesta a considerat că pentru a face chimie la nivel înalt trebuia să plece în SUA, care în acea vreme erau o ţară dominantă în cercetările ştiinţifice. Ajuns în SUA în 1960, el şi-a obţinut doctoratul la Universitatea din Philadelphia în 1963, iar în 1979 a fost numit profesor la Purdue University din Indiana.

„Cunoscând în acest mediu mai mulţi laureaţi ai prestigiosului premiu, mi-am dat seama că Nobelul nu este o ficţiune, ci o realitate, şi că, teoretic, oricine poate să-l obţină, inclusiv eu”, explicase profesorul japonez.

Sursă foto: Twitter